Zonnepark Ameland nog niet zeker

BALLUM – Ameland zou wel eens te klein kunnen zijn voor het grootste zonnepark van Nederland. Het zonnepark wekt interesse van andere bedrijven en het streven om energieneutraal te worden is mooi, maar met zonnepanelen op een vliegveld haal je geen toeristen binnen. Dat lijkt de voorlopige conclusie naar aanleiding van de raadscommissievergadering waar de raadsleden het onderwerp Zonnepanelenpark op het vliegveld of een alternatieve locatie op tafel hadden en zich moesten buigen over een investering van 2.648.486 euro voor de gemeente. Deze bijdrage kan minder worden, verwacht de gemeente, als particulieren, ondernemers en andere gegadigden gaan participeren in het zonnepark. In de raadsvergadering van 28 april moet de raad beslissen over dit krediet. Dat kan ook geen week later, want voor 1 mei moet het duidelijk zijn anders verspeelt Ameland de beloofde 2.653.445 euro uit het Waddenfonds. De provincie heeft 331.681 euro toegezegd en AEC spreekt van participatie met een 1.000.000 euro. Dat laatste bedrag is ook nog niet binnen, want de leden van de AEC moeten daar op 24 april nog over besluiten.

Alternatief

Rho adviseurs onderzochten in opdracht van de raad alternatieve locaties voor het vliegveld. Ze kwamen tot vier mogelijke plekken, maar aan alle vier kleven bezwaren.

De locaties bij de bedrijventerreinen van Nes en Hollum zijn te klein, liggen te dicht bij het waardevolle dorpsgezicht en liggen te dicht bij landbouwontwikkelingsgebieden. Ook de voormalige vuilstortplaats is te klein en de NAM-locaties zijn uitgesloten. Wat overblijft is het vliegveld zelf, maar ook daar kleven diverse bezwaren aan.

Bezwaren

Er waren maar liefst drie insprekers om hun bezwaren over de locatiekeuze kenbaar te maken. Anne de Jong sprak als voorzitter van LTO afdeling Ameland namens de Amelander boeren, Yme Brijker nam het woord als voorzitter van Vogelwacht Hollum-Ballum en Willem Nagtegaal sprak namens een nieuwe werkgroep die zich Verontruste Amelanders noemt.

Elk vanuit zijn eigen specialisme hekelden zij het zonnepark op het vliegveld. De Jong meent dat de boeren het land niet kunnen missen. Er mag niet geweid worden op de strook, maar wel gemaaid en gemest en dat vormt een onmisbaar onderdeel van de bedrijfsvoering van de betreffende boeren. De Jong noemt het “simplistisch” om te denken dat de zonnepanelen niet zichtbaar zullen zijn achter de geplande wal en hij meent dat het een “illusie” is om te denken dat toeristen voor een zonnepark naar het eiland komen.

Yme Brijker vindt het teleurstellend dat de gemeente niet eerder haar oor te luister heeft gelegd bij de Vogelwachten. Hij maakt zich grote zorgen over het zonnepark. Er broeden vele vogels, ook soorten die het elders in Nederland moeilijk hebben. De kievit, grutto, tureluur en scholekster hebben baat bij een open landschap, zoals ze dat langs het vliegveld vinden. Met de plaatsing van zonnepanelen is dat afgelopen. Brijker vindt het “oké” dat Ameland zich voor een stevige energiedoelstelling heeft uitgesproken, maar “dit mag nooit ten koste van de ruimtelijke kwaliteit van onze Ouwe Pôlle gaan.”

Willem Nagtegaal is niet tegen zonne-energie maar wel tegen de locatie vliegveld: “De wijde blik is uniek in Nederland en misschien wel in de wereld. Als we toch gaan bouwen dan is het voor de eeuwigheid vernietigd.”

Vraagtekens

Verschillende raadsleden hebben nog twijfels en vraagtekens. Van het rendement over twintig jaar van 1,2 tot 2,6% waren ze niet onder de indruk. Rudolf Teuben (A’82): “Het rendement valt me tegen.” André Tuil (VVD): “Je moet investeren wat niet veel rendement oplevert.” Piet IJnsen: “Wij hebben vraagtekens of het vliegveld wel de juiste plek is en kan Ameland het dragen?”

De vele vragen tijdens de raadscommissievergadering van 7 april ontlokte wethouder Nico Oud de dreigende woorden dat op 28 april een besluit moet vallen. Als de raad dan niet instemt met het krediet, hoeven ze niet meer over de duurzame ambitie te beginnen, wat Oud betreft. Ameland heeft met de andere Waddeneilanden afgesproken in 2020 energieneutraal te zijn. Zonder een grote stap, zoals die met een zonnepanelenpark gezet zou kunnen worden, is dat moeilijk realiseerbaar.

>>> lees hier over Duurzaam Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *