Zeldzame vogels broeden met succes op Ameland

In de Natura 2000-gebieden op Ameland zijn zeldzame broedvogels dit jaar met succes aan het broeden. Rijkswaterstaat beheert deze belangrijke natuurgebieden, waaronder de kwelder Feugelpolle (onderdeel van Natura 2000 Waddenzee) en het Groene Strand (Natura 2000 Noordzeekustzone).

Deze vogels, gespecialiseerd in kustgebieden met een schelpen- of zandbodem, vinden hier een ideale broedplek dankzij de nabijheid van hun voedselbronnen, zoals vissen en schelpdieren.

Ondanks de zware weersomstandigheden met veel wind en regen tot ver in juni, verloopt het broedseizoen voorspoedig. Terwijl sommige kleine kuikens van de strandplevier in hun eerste levensdagen verdwenen, zijn er nu steeds meer ouders met gezonde jongen te zien, en ook zijn er al jonge vogels die kunnen vliegen.

Feugelpolle: succes ondanks hoogwater

In het kweldergebied Feugelpolle aan de zuidkant van Ameland waren er enkele keren extra hoge waterstanden door de noordenwind, maar gelukkig bleven de nesten ongedeerd. Hier hebben Noordse sterns inmiddels gezonde kuikens en zijn er twee paartjes dwergstern met jongen. Ook kluten en bontbekplevieren hebben hier met succes gebroed.

Recordaantal kluten op het Groene Strand

Op het Groene Strand tussen Ballum en Hollum zijn de broedresultaten eveneens goed. Met name de kluten hebben een uitstekend seizoen, met ongeveer 35 broedparen die samen zo’n 30 jongen verzorgen. Dit is het beste resultaat sinds 2017. Ook lepelaars zijn weer aanwezig, waarvan de eerste jongen al kunnen vliegen.

Bescherming van nesten

Om de broedvogels te beschermen, is het Groene Strand dit seizoen afgesloten voor bezoekers. Een BOA van Rijkswaterstaat houdt toezicht en geeft informatie. Op schelpenbanken buiten het Groene Strand worden ook broedende strandvogels gevonden. Vrijwilligers van Natuurcentrum Ameland markeren de nesten van onder andere dwergstern, bontbekplevier en strandplevier, en plaatsen soms omheiningen en nestbeschermers.

Samenwerking voor Strandbroeders

Onder het project Wij en Wadvogels van Vogelbescherming en het LIFE IP-project All for Biodiversity hebben terreinbeheerders van alle Waddeneilanden samengewerkt aan uniforme bebording om de strandbroeders te beschermen. Dit heeft op Ameland geleid tot nieuwe informatiepanelen bij de strandovergangen, om bezoekers bewust te maken van de kwetsbare broedgebieden.

Met deze inspanningen hopen Rijkswaterstaat en de betrokken organisaties dat de zeldzame vogels op Ameland nog vele jaren met succes kunnen blijven broeden.

Bron: Rijkswaterstaat, foto (C): Johan Krol

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 1405

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *