Tweedehands verkopers misbruiken Ameland als standplaats

Een nieuwe iPhone voor heel weinig geld. Of juist een iets ouder model, voor bijna geen geld. Het zijn advertenties die dagelijks verschijnen op tweedehandswebsites, die eigenlijk te mooi zijn om waar te zijn. En dat is precies waar het hem zit: het gaat om oplichting. Meer dan eens wordt Ameland als standplaats aangegeven, en misbruikt voor fraude.

Te ver weg om langs te gaan

Oplichters vullen in dat ze op Ameland wonen, om te voorkomen dat Nederlanders op het vaste land zullen vragen om langs te mogen komen om het toestel te testen. Immers: vanaf Amsterdam naar Holwerd rijden om de veerboot naar Ameland te nemen, is kostbaar in tijd en in geld. Daarom zetten oplichters erop in, dat ze het product mogen versturen.



In de praktijk betaalt men voor een nieuwe iPhone, vaak beloofd mét telefoonhoesje, maar ontvangt de koper helemaal niets. Het geld is weg, er komt geen toestel, en het is lastig om de oplichter op te sporen. Het enige dat je kunt doen, is aangifte doen bij de politie. Daarvoor heeft de politie al sinds jaar en dag een speciale pagina online.

Nieuwe iPhone voor ver onder de prijs

Nieuwe telefoons zijn vooral populair onder oplichters. De onlangs verschenen iPhone 16 wordt regelmatig door oplichters aangeboden, ver onder de normale verkoopprijs. Geheel ‘nieuw in doos’, ‘ongeopend’ en ‘met bon’. Maar in de praktijk blijken de foto’s van het internet gehaald te zijn, is er helemaal geen iPhone, en blijft de koper berooid achter.

Daarnaast zijn er ook gevallen waarbij wel een pakket gestuurd wordt, en het daadwerkelijk een iPhone met iPhone 16 Plus hoesje lijkt te zijn. In de praktijk is het een waardeloze clone: een toestel dat lijkt op een iPhone, maar het niet is. Het zijn trage toestellen, die alleen de echte telefoon simuleren. De gebruiker kan er helemaal niets mee.

Nes als hoofdstad van de oplichting?

Regelmatig beweren oplichters online dat ze in Nes op Ameland wonen. Dat is niet waar: ze wonen aan het vaste land, maar er wordt simpelweg deze plaats ingevuld. Dat schaadt de bevolking op Ameland. Ze worden niet meer geloofd als ze een bonafide advertentie plaatsen.

Ben je slachtoffer geworden van internetoplichting, dan is het raadzaam om altijd aangifte te doen. Dat kan onder meer op het politiebureau, maar handiger is om dat online te doen. Op de website Politie.nl vind je precies welke mogelijkheden je hebt om de oplichters aan te pakken.

Tom Wegeling
Tom Wegeling
Artikelen: 52

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *