Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Thuis heb ik nog een ansichtkaart – 28

Thuis heb ik nog een ansichtkaart, zegt Jan Blaak uit Appingedam, waarop een kerk, een kar met paard, een slagerij J. van der Ven. Een kroeg, een juffrouw op de fiets, het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is waar ik geboren ben, zong Wim Zonneveld. Blaak is niet op Ameland geboren, maar hij is Amelandliefhebber en een verzamelaar van ansichtkaarten en foto’s van oud-Ameland. Hij put uit zijn collectie.
Ansichtkaart 28, 29, 30 en 31
Duinoord
Interessant is het als je de ansichtkaarten van de Badweg te Nes bekijkt. Langzaam zie je de veranderingen. Daarom is de geschiedenis zo mooi om alles per kaart te kunnen bekijken. Alleen al van de Badweg en Duinoord zijn ruim 500 ansichtkaarten gemaakt in de periode 1902-1940. We maken een selectie.
In 1921 verschenen in de duinen langs de Badweg te Nes de eerste vijf zomerwoningen, gebouwd door aannemer Wits uit Leeuwarden. De namen van deze woningen waren 'Leeuwerik', 'Sijsje', 'Lijster', 'Vink' en 'Kneutje'.
In 1922 werd aan een ondernemende firma te Leeuwarden een ander stuk grond aangewezen voor het bouwen van zomerwoningen. Op dat terrein bouwde men 15 Oostenrijkse landhuizen, die pasklaar uit Oostenrijk kwamen en geheel van hout waren opgetrokken.
Inmiddels waren ook anderen met de bouw van een eigen zomerwoning begonnen en zo stonden er al spoedig zo'n 40 zomerwoningen langs de Badweg.
Nabij de kruising Badweg-Pianoweg bouwde in 1926 aannemer Wildervank van Nes twee zomerwoningen met de namen 'Martha' en 'Sabina'.
Zo had ook een vereniging van spoor en tramwegpersoneel 10 zomerwoningen gebouwd aan de Duinweg (thans het schelpenweggetje langs de camping), die na de Eerste Wereldoorlog bij verschillende stations als noodwoning dienst hadden gedaan.
In 1939 stonden er langs de Duinweg, de Pianoweg, de IJsbaanweg en de Berkhoutsweg 126 zomerhuizen, 2 badhuizen, vakantiehuis 'Excelsior', 2 fotozaken en een groente- en kruidenierswinkel.
Op foto Duinoord5 zien we de Badweg met de eerste zomerwoningen. In de bocht die in het midden van de foto te zien is, staat thans café De Vleyen van de familie Metz, voorheen Maison Reinders.
Op de achtergrond is links de rooms-katholieke kerk en rechts de toren van Nes zichtbaar.
In 1922 werd het Haverpad, thans de Badweg, verhard met mosselschelpen. Voorheen was het een zanderige weg (zie bijgaande kaart uit 1910, Duinoord1) dat vrij moeilijk begaanbaar was. De mosselen werden bij laag water op de rede te Nes van de mosselbanken in kipkarren geschept en over een smal spoor naar de wal gebracht, om daar te worden opgeslagen en later met paard en wagen naar de plaats van bestemming te worden gereden.
In 1932 werd de Badweg opnieuw onder handen genomen, nadat de auto's en de autobussen hun intrede hadden gedaan. De mosselschelpen werden uitgegraven, de bochten werden verflauwd en het middengedeelte werd van klinkerbestrating voorzien.
>>> klik hier voor prentbriefkaarten 25, 26 en 27