Prehistorische geweibijl gevonden

TEXEL – De vijfjarige Lisa Dennemann vond onlangs op het strand bij paal 17 een fossiel. Ze bracht het naar Ecomare, waar conservator Arthur Oosterbaan meteen zag dat het iets bijzonders was. Het blijkt een deel van een gewei van een edelhert te zijn, dat bewerkt is tot een bijlkop. Het prehistorische stuk gereedschap stamt uit de tijd van de jagers-verzamelaars, 3000 tot 9000 jaar geleden.

Oosterbaan riep voor meer achtergrondinformatie de hulp in van experts. John de Vos en Dick Mol van Naturalis determineerden het gewei en amateurarcheoloog Govert van Noort en Martin Veen van het Huis van Hilde hielpen hem aan de archeologische informatie.

De geweibijl is gemaakt van het onderste stuk van een gewei van een edelhert, met een rond gat tussen de oogtak en de ijstak van het gewei. Dit gat was voor de steel van de bijl. De doorboring is gemaakt met een vuurstenen werktuig. De schuine kant is gemaakt door het tegen een vlakke steen te schaven. Experts noemen dit type bijl een zogenaamde basisbijl type A. Op de bijlkop zijn ook eigenaardige krasjes te zien, die gemaakt zijn met een vuurstenen steker. Die zijn vaker gezien op zulke bijlen. 

Dit type bijl is in heel Noordwest-Europa gevonden, onder andere in Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, België, Engeland en Nederland. Uit het Provinciaal depot voor archeologie Noord-Holland zijn twee van zulke bijlen bekend. 

De geweibijl is vanaf nu te zien in Ecomare. Na een jaar zal hij worden overgedragen aan het Provinciaal depot voor  archeologie Noord-Holland, het Huis van Hilde in Castricum.

⇒ lees hier meer over de alle Waddeneilanden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *