Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
NAM volle bak aan het werk

HOLLUM – De opruimwerkzaamheden bij de oude NAM-locatie ter hoogte van paal 3 op Ameland zijn in volle gang. De werkzaamheden duren naar verwachting tot en met april.
Ter bescherming van de locatie zijn big bags met zand geplaatst. Zolang de werkzaamheden duren zullen telkens nieuwe zandzakken worden neergezet. De storm spoelt het zand weg, waarna de zakken inzakken. Daar worden dan weer volle big bags voor teruggezet. De bescherming is nodig vanwege de sanering van de boorlocatie uit de jaren 60. Het gebied is vervuild en de vuile grond moet niet in de Noordzee spoelen. Tijdens de storm van 8 en 9 december hebben de golven de boorlocatie bereikt. Met een volgende storm dreigt wegspoelen van de grond rondom de locatie. Met man en macht wordt sinds begin van deze week gewerkt aan de opruimwerkzaamheden. Freesmachines breken de vloer van asfalt, die vergruisd wordt afgevoerd. Dit asfalt wordt voor het grootste deel weer hergebruikt. Het filmpje hieronder laat het freeswerk zien.
Vanaf de Oranjeweg tegenover de vuurtoren is een tijdelijke weg met rijplaten aangelegd, waar de dumpers en trekkers van en naar de boorlocatie rijden.
Op de plek van de boorlocatie en een paar honderd meter westwaards bij het Tromppad ligt verontreiniging. Die levert geen risico’s voor mens en milieu op, zegt Sape Jan Terpstra van de NAM. De plekken worden gecontroleerd om verspreiding te voorkomen. Vele jaren lang vond er bemaling van het grondwater plaats. In de grond staan markeringsbuisjes. Dat zijn peilwaterstokken voor bemonstering van het grondwater, waarmee de kwaliteit gecontroleerd wordt. Tot aan vorige week stonden op de asfaltplaat installaties, slangen en zonnepanelen, die gebruikt werden voor de bemaling van het grondwater. Zie dit filmpje van 21 november
Terpstra: “De sanering moet voldoen aan strenge wettelijke voorschriften die aangeven tot op welk niveau er gesaneerd moet worden, daarbij worden waarden gehanteerd. Er is dus een wettelijk kader dat aangeeft waar de sanering aan moet voldoen. Tijdens de sanering wordt er gemonitord en gecontroleerd of de grondkwaliteit voldoet aan de grenswaarden. Er wordt bij wijze van spreken net zolang gegraven tot de grond onder en rondom de locatie voldoet aan de waarden.”
Het opruimen van de verontreiniging was vanuit risico’s voor mens en milieu niet urgent, zegt Terpstra verder. “De afslag van het duin maakte het uiteindelijk wel urgent. Met big bags en dergelijke hebben we een tijdelijke kering aangelegd die we net zo lang zullen handhaven en herstellen als nodig is, tot de sanering volledig is afgerond.”
Zie dit filmpje met de eerste plaatsing van big bags op 12 oktober
De NAM saneert vaker locaties en weet precies wat te doen. Het is ‘gewoon werk’. Terpstra: “Anders dan gewoon is de plaats van deze locatie, in combinatie met storm, zee en duinafslag. In het project houden we daar rekening mee met als inzet dat we voorkomen dat de verontreiniging wegspoelt. De storm dit weekend heeft bijvoorbeeld geen gevaar opgeleverd. Na de proef op de som zijn wij direct begonnen met herstel en versterking van de ‘big bag wall’. Inmiddels zijn de freesmachines begonnen met het weghalen van het asfalt op de locatie. Kortom, volle bak aan het werk!”