Het regent lintjes op Ameland

Maar liefst acht koninklijke onderscheidingen uitgereikt

Tijdens de Algemene Gelegenheid ter ere van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning had burgemeester Leo Pieter Stoel de eer om maar liefst acht Koninklijke onderscheidingen uit te reiken. De gedecoreerden mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Zes van de gedecoreerden hebben, naast vele andere vrijwillige activiteiten, de gemene deler dat ze allen (soms al tientallen jaar) molenaar zijn. In de twee molens die Ameland rijk is wordt meel, mosterd en olie gemalen. Molenaar is een bijzonder ambacht en dat tonen deze molenaars keer op keer, ook in lastige omstandigheden.

De heer Willem Kiewiet (Hollum, 1 november 1952) is vanaf 1997 tot heden actief bij de Golfvereniging Ameland. Daarnaast is hij onder andere molenaar, olieslager en bestuurslid van de Vereniging Vrienden van de Amelander Korenmolens.

De heer Klaas Molenaar (Hollum, 7 september 1951) is al vanaf 1978 vrijwilliger bij verschillende organisaties. De langste periode (vanaf 1988 tot heden) is hij in verschillende rollen actief bij Lokale Omroep Ameland. Bij de Vereniging Vrienden van de Amelander Korenmolens is hij gastheer, schoonmaker, gids en molenaarsassistent. Ook is hij chauffeur voor bewoners voor De Stelp/Ambla.

De heer Jan Douwe Engels (Hollum, 13 mei 1954) is vanaf 1974 vrijwillige dijkwacht bij het Wetterskip Fryslân. Daarnaast is hij onder andere actief als vrijwilliger bij het Dorpsbelang Hollum, vrijwilliger (molenaar) en bestuurslid bij de Vereniging Vrienden van Amelander Korenmolens en bestuurslid bij Muziekvereniging Forza Musica.

De heer Jack Russchen (Hollum, 9 april 1953) is onder andere vanaf 1989 bestuurslid bij het Dorpsbelang Hollum, Amelander men- en rijvereniging en Sportclub Amelandia. Daarnaast is hij vrijwilliger bij Stichting rondje Ameland en vanaf 1997 is hij vele uren per jaar molenaar en olieslager bij de Vereniging Vrienden van de Amelander Korenmolens.

De heer Clemens Brouwer (Buren, 14 februari 1956) heeft zijn Koninklijke onderscheiding ontvangen voor verdiensten op het terrein van molenbeheer (als molenaar, leermeester en olieslager op de oliemolen vanaf 1994) en de kerk (als bestuurslid van de Parochie St. Clemens te Ameland).

De zesde gedecoreerde molenaar is de heer Gerben IJnsen (Hollum, 18 januari 1946). Vanaf 1966 (tot 1980) was hij als vrijwilliger dijkwacht bij het Wetterskip Fryslan. Daarnaast is hij penningmeester bij Dorpsbelang Hollum geweest en is hij vanaf 1994 actief als molenaar bij de Vereniging Vrienden van de Amelander Korenmolens.

Mevrouw Anita Bulte-Metz (Buren, 19 mei 1953) begon in 1987 als bestuurslid en (vice)voorzitter van de Katholieke Plattelandsvrouwen Organisatie Ameland. Daarnaast is zij vrijwilliger bij de Begrafenisvereniging Nes-Buren en bij het Dorpshuis ’t Wantij in Buren. Vanaf 1999 is zij zo’n vele uren per week vrijwillig actief als leidinggevende bij Kinderopvang bij ’t Wantij in Buren.

Tot slot heeft de heer Jan Veenstra (Hollum, 22 mei 1944) een lintje ontvangen voor zijn vrijwilligerswerk bij het natuurcentrum Ameland, de paardenreddingboot en als natuurgids. Hij leidt excursies voor schoolkinderen en toeristen in de Amelander natuur. Hiernaast was hij 12 jaar administratief medewerker bij Stichting Amelander Musea en deed hij van 1971 tot 2001 vrijwilligerswerk bij Sportclub Amelandia.

Dit indrukwekkende scala aan activiteiten laat zien dat alle gedecoreerden zich gedurende lange tijd hebben ingespannen ten bate van de Amelander samenleving. De gemeente feliciteert hen van harte met deze bijzondere erkenning.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 1433

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *