Gouden momenten tijdens Expeditie Ameland

BUREN – ‘Kranige vrouwen,’ dat haalt Kirsten van Santen uit de verhalen die worden verteld tijdens Expeditie Ameland. De LC-journalist reisde zaterdag naar Ameland, om onderweg in een enorme file te belanden. Mensen wilden naar het strand en sommigen gingen op Ameland op Expeditie. 

Kranige vrouwen

Van Santen in de LC van maandag 28 mei: “Wie naar de verhalen van vissersvrouwen in museum Swartwoude in Buren luisterde, realiseerde zich waar hij of zij zich bevond: op een eiland, middenin de zee, waar het water tegelijk vriend als vijand is, waar de zoute zee de eilanders een gezinsinkomen verschaft en tegelijk levensbedreigend is.

Jester Nynke Schoustra vertelde een plukje mensen in Buren over haar huidige leven als vrouw van een man die steeds veertien dagen op zee verblijft en dan even thuis komt. Margreet Sinnema uit Hollum vulde haar relaas aan en schetste de zelfstandigheid der Amelander (vissers)vrouwen. Kranige dames, eigengereid, autonoom, sterk. Een geanimeerd gesprek met een groepje nablijvers ontvouwde zich temidden van oud vissersgerei – over vrouwelijke eenzaamheid, zelfredzaamheid en dicht bij de natuur leven. Gouden momenten.”

Spitsbergen en Aurora

Het vertelevenement met rondleidingen door het dorp stond als een huis en wie een expeditie heeft meegemaakt heeft iets bijzonders beleefd. Een vertelling, over bijvoorbeeld Douwe, die op Spitsbergen zat en heimwee had naar Ameland en vooral naar zijn vrouw Grietje. Of over de trawler vol met kabeljauw, die strandde boven Ameland. De berging van het schip en de opbrengst daarvan was leven veranderend voor zeven Hollumer families. Aukje van Dijk vertelde over Douwe en Pieter Jan Borsch over de trawler. Joke Mosterman had een verhaal over de Aurora, een verhaal dat in de families Metz en Mosterman van generatie op generatie wordt overgeleverd. Elk kind uit de familie weet waar op de Aurora de hangmat van hun voorvader hing. Frank Belt vertelde over de man die zo bedroefd en eenzaam was dat de tranen diepe groeven in zijn wangen hadden gesleten. Tot hij de zeehondenvrouw ontmoette.

Onder de rokken kijken

Gidsen van de Amelander Musea vulden het programma aan met korte en hier en daar hilarische rondleidingen door Hollum en Nes en in Buren waren het in klederdracht gestoken leden van de Amelander folkloristische dansgroep die de rondleidingen verzorgden. Ze konden meteen over de klederdracht vertellen en sommige dames lieten zelfs onder hun rokken kijken om te laten tellen hoeveel lagen er over elkaar werden gedragen.

De zaterdagmiddagvoorstelling 'Wat 'n Circus' van Sameland was onderdeel van Expeditie Ameland.

Zomervertelfestival

In juli en augustus kunnen de Amelanders en badgasten opnieuw genieten van een vertelfestival, het Zomervertelfestival. Dan vertellen meestervertellers in het Nederlands en Duits en zo nodig in andere talen op verschillende dagen diverse verhalen. Expeditie Ameland was het snoepje van mei, het Zomerfestival is de toverbal van juli en augustus. Zet maar alvast is uw agenda: 18, 25 juli en 1, 8, 15 augustus. Voor het Zomervertelfestival gaan de telefoons uit en de oren aan.

→ het filmpje hieronder geeft een impressie van het vertelfestival Expeditie Ameland van 26 en 27 mei 2018.

een tweede filmpje is hier te vinden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *