Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Gemeente vindt geen plek voor caravans

BALLUM – Gemeente Ameland zocht op het eiland naar een alternatieve plek voor de caravangasten die van Roompot Boomhiemke en Ambousen moeten vertrekken en vond er geen.
Een reorganisatie van beide campings bij Hollum betekent voor veel gasten die al decennialang op Ameland recreëren dat ze hun plaats moeten verlaten. Sommigen hebben hun caravan aan de wilgen gehangen en Ameland als hun stek achter zich gelaten. Ze zochten buiten het eiland naar een alternatieve plek. Anderen zoeken het in ludieke acties om begrip te kweken voor hun situatie en de gemeente te vragen toch vooral een alternatieve locatie aan te wijzen. Zij hebben veel verdriet om het nieuwe beleid van de beide vakantieparken en willen het liefst op Ameland blijven.
Gemeente Ameland is niet gelukkig met de ontwikkeling die door de parken is in gezet, maar heeft geen invloed op het beleid zolang de parken hun activiteiten legaal uitvoeren. De gemeente heeft zich ingespannen om oplossing voor de gedupeerde caravankampeerders te vinden. Er is aantal locaties onderzocht met inachtneming dat gasten op eventuele nieuwe locaties niet weer met hetzelfde probleem geconfronteerd worden. De gemeente sluit vooralsnog de mogelijkheid van een nieuwe camping uit.
Het college vraagt de gemeenteraad, net terug van reces, om in te stemmen met de conclusies van het “Onderzoek naar de haalbaarheid van alternatieve locaties voor standplaatsen stacaravans.” Die conclusie is niet positief: het onderzoek heeft geen locatie opgeleverd die op basis van de kaders direct beschikbaar is. Enkele locaties vallen af vanwege het ruimtelijk kader. Andere locaties zijn niet beschikbaar zonder (zware) procedures en/of toestemming van derden zodat de uitvoerbaarheid onzeker is.
De gemeente zocht naar een locatie voor vijftig tot honderd standplaatsen, waarvoor een terrein beschikbaar moet zijn van 1 tot 3 hectare. Er is gekeken naar uitbreiding van de bestaande kampeerterreinen en ook naar een nieuwe locatie, al past een nieuw kampeerterrein momenteel niet in de gemeentelijke plannen. Elke locatie die is onderzocht heeft zijn eigen haken en ogen.
Koudenburg wil uitbreiden naar het noorden, maar struikelt daar over een Natura 2000 gebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer. Staatsbos wil wel meewerken als er elders op het eiland een stuk is dat het verlies van dit gebied kan compenseren. Dat is niet voorhanden.
Duinoord zou naar het zuiden uit kunnen breiden, maar dat gaat ten koste van de “unieke belevingswaarde” van het duingebied daar.
Ambousen liet een tekening zien van een park aan de zuidzijde van de Oranjeweg, een weiland. Dat plan vindt de gemeente verstorend voor de omgeving en werd beoordeeld als onaanvaardbaar. Ook schrijft het rapport: “los van het feit dat het onduidelijk is waarom eerst stacaravans van het campingterrein worden verwijderd en er nog een terrein (westzijde) ter beschikking staat om caravans te plaatsen om vervolgens een verzoek in te dienen voor een nieuw terrein voor stacaravans te plaatsen.”
Roosdunen zit al aan zijn max. Daar is geen ruimte meer voor uitbreiding.
Camping De Middelpôle van Staatsbosbeheer ziet geen mogelijkheden. Het is geen caravanpark maar een natuurcamping. Buiten het seizoen wordt het veld weer opgenomen in de natuurlijke omgeving.
Kiekduun heeft geen plek of de camping zou in westelijke richting uit moeten breiden. Al die grond is niet in eigendom van Kiekduun en de camping heeft ook geen uitbreidingsplannen.
Klein Vaarwater steekt in op kwaliteitsverbetering en dat levert weinig ruimte voor nieuwe caravans op.
Een nieuwe locatie zou die bij De Lange Dunen aan de Pietje Miedeweg kunnen zijn, tussen Hollum en Ballum in. Veel caravaneigenaren die moeten verkassen zien dat als beste optie. Het college van b&w weigerde echter de omgevingsvergunning omdat het plan in strijd is met een goede ruimtelijke ordening.
De eigenaar van het perceel op de hoek Verbindingsweg – Reeweg, tegenover de waterzuivering, wil ook wel een nieuwe camping inrichten. Het betreft agrarische grond en de locatie is volledig in strijd met het beleid. Het kan beter beschikbaar blijven voor de agrarische sector, menen de onderzoekers.
Ten noorden van de Klein Vaarwaterweg ligt nog een gebied dat is meegenomen in het rapport. Het is een Natura-2000 gebied, dat agrarisch wordt gebruikt door verschillende eigenaren. De Natura-2000 belemmert een andere bestemming.
De conclusie van het onderzoeksrapport worden vanavond besproken in de raadscommissvergadering.