Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Gemeente luistert naar beroepswadvaarders

BALLUM – De ene duimstok is de andere niet en het timmermansoog werkt wat minder op het wad. Dat is de conclusie na een dag van naarstig overleg op het gemeentehuis met vertegenwoordigers van de beroepschartervaart. De gemeente, als eigenaar van jachthaven ’t Leijegat, had er toen naar eigen zeggen al langdurig overleg met Stichting ’t Leijegat opzitten, maar toch ging de meer dan twee miljoen kostende opknapbeurt van de jachthaven bijna mis. De Wadvaarders en schippers van de beroepschartervaart stonden op de achterste benen en klommen in de mast, om te voorkomen dat dit mooie maar niet werkbare en niet veilige plan van de gemeente uitgevoerd zou worden. Het voorstel lag al bij de raadsleden voor, de tekening van de herinrichting stond al zwart op wit. Op de valreep werd geschoven met boten, waardoor de bruine vloot ruimere plekken kreeg. Het was dankzij protest van en overleg met een vijftal afgevaardigden van de wadcharters.
Maandagavond stond het onderwerp op de agenda en maandagmiddag was het haastig ingelaste overleg met de beroepsvaarders, ambtenaren en wethouder Theo Faber. Daar en tijdens de raadscommissievergadering die avond, legde Pam Wennekes van de vereniging voor beroepschartervaart uit dat wat op de tekening van gemeente Ameland lijkt te passen, in werkelijkheid niet past. De schepen van de bruine vloot zijn langer dan de ingetekende bootjes. Het protest snijdt hout. Gemeente Ameland past de inrichting van de nieuwe jachthaven aan, zodat de bruine vloot goed en veilig kan manoeuvreren en aanleggen op Ameland.
Na ampel overleg volgde het voorstel om wat met de schepen te schuiven, in de jachthaven geen rijen van vijf maar van vier platbodems aan te laten leggen en op de kop van de oude pier ruimte te laten voor niet vijf maar drie boten. Dan is er manoeuvreerruimte voor de chartervaart en kan de haven veilig vol stromen. Om toch een welkom te bieden aan twintig platbodems, wordt er op de veerdam plek ingeruimd. Robbenboot De Zeehond verhuist naar de jachthaven, zodat er op de veerdam ruimte vrijkomt.
De jachthaven is sterk verouderd, met steigers en bruggen die al ver voorbij hun levensduur zijn en een inrichting die niet meer aan de huidige eisen voldoet. In totaal bedragen de kosten van de opknapbeurt meer dan twee miljoen, inclusief een parkeerterrein bij De Piraat. Dat project wordt gefaseerd uitgevoerd en de eerste fase gaat €1.150.000 kosten, compleet met een nieuwe leugenbank. De gemeente kan al uitkijken naar een provinciale subsidie van €150.000,- zodat er nog een miljoen uit de gemeentelijke pot moet komen.
De gemeenteraad neemt op 16 december een beslissing.
⇒ de beroepswadvaarders hebben nog wel een paar bezwaren. Lees de Ingezonden brief.