Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Duikers vonden maanvis

BUREN – Het waren vier duikers uit Brabant die de maanvis op 1 januari op de Ho’n vonden. Tian Beekers, Anita Beekers, Cees Moerkens en Bas van der Sanden waren op weg naar het puntje van Ameland toen ze na de laatste paal in de verte meeuwen actief bezig zagen. Ze liepen over het natte zompige stuk strand – hun schoenen waren daar niet echt geschikt voor – om te gaan kijken wat het was. Dit bleek een maanvis te zijn. De vier duiken allemaal al vele jaren actief. De determinatie van deze vondst was dan ook geen probleem; ze wisten het alle vier meteen. “Helaas ontbrak het ons aan gegevens over Ameland om deze vondst te melden. Meestal verblijven we met oud en nieuw op Terschelling. Daar hebben we vorig jaar diverse bruinvissen, een zeehond en een uitgeputte eidereend gevonden en gemeld. Dus vandaar dat we deze vondst daar gemeld hebben met het verzoek om het door te geven,” vertelt Bas van der Sanden.
“Aangezien we in de verte een jeep zagen hebben we gezwaaid waarop deze ook de maanvis konden bewonderen. Later (toen we na een lange wandeling en fietstocht terug waren in Ballum) hebben we ook de EHBZ Ameland ingelicht. Daar hebben we vernomen dat het dier opgehaald is.”
Familie Brouwer uit Buren hielp met de melding en de verplaatsing van het dode dier.
De vier hebben de maanvis op 2 januari nog even gezien en vernomen dat er sectie verricht zou worden om te achterhalen wat de doodsoorzaak zou kunnen zijn. De sectie is inmiddels uitgevoerd.
De vier uit Breda verblijven rond oud en nieuw met 8 personen op Ameland. De wandeling maakten ze met z’n vieren.
Bas van der Sanden vertelt nog dat hij als bioloog altijd op zoek is naar leuke vondsten. Dit jaar wilde hij een gave noordkromp vinden. Het schelpdier kan wel 400 jaar oud worden en is daarmee het dier dat het oudste van alle dieren ter wereld. De schelp is op Ameland te vinden en Van der Sanden vond hem al aan het begin van zijn strandwandeling.”Dus deze wandeling ga ik niet snel vergeten…wie verwacht er nu een Maanvis te vinden, dat lees je als Brabander toch alleen maar in de krant :-).”
De acht zijn nog een paar dagen op het eiland en gaan zondag weer duiken in de Oosterschelde. Op zoek naar nieuwe ontdekkingen.
Veel bezoekers van het Natuurcentrum hebben de maanvis goed kunnen bekijken, want het dier lag 2 januari voor de ingang van het museum tentoongesteld. Vandaag is hij niet meer te zien. Johan Krol, bioloog van het Natuurcentrum, sneed de vis open om hem te onderzoeken. De vis zag er goed uit, maar had geen maag- en darmhoud. Krol vermoedt dat de maanvis te lang in de Noordzee is blijven hangen. Die zee is te koud voor maanvissen en ze vinden er te weinig voedsel. Het skelet wordt niet geprepareerd, meldt Krol. Het bestaat uit voornamelijk kraakbeen en na indrogen verpulvert dat. De gevonden maanvis was nog niet heel oud, want ze kunnen veel groter worden.