Column – Wat schrijf je wel en wat niet

HOLLUM – Af en toe komt het aan de orde: Schrijf je iets wel of schrijf je het niet. De meeste nieuwsberichten roepen die vraag niet scherp op. We willen weten dat er een lam is geboren met twee koppen, we willen weten dat het Amelands Produkt een nieuw product heeft toegevoegd, we willen weten dat en waarom de molens in rouwstand staan en als er een illustere Amelander is overleden dan willen we dat ook weten. Daar horen naam en toenaam bij: we noemen graag man en paard, omdat we dan weten om wie het gaat en opdat we ons niet vergissen. We kunnen steun betuigen of meevieren, al naar gelang het feit waar het om gaat. We zeggen niet: “Het heeft Zijne Majesteit behaagd een 57 jarige man uit Hollum een lintje te geven.” Nee we schrijven: “Die en die (hier vullen we de naam en het beroep in) uit Hollum heeft hierom (hier vullen de verdienste in) een lintje gekregen. Naam en reden van het lintje laten ons allemaal een beetje meegenieten met wat die Amelander is overkomen. Datzelfde doen we met treurige gebeurtenissen. We schrijven geen rare dingen over mede-eilanders, we houden ons aan de feiten en we houden het stukje zo sec mogelijk. Als een jongeman met zijn kite tegen het water of de dijk klapt en met een heli naar het ziekenhuis wordt vervoerd, dan schrijven we zo sober mogelijk over het voorval, maar wel met de naam van het slachtoffer, als we die kennen. Dat doet namelijk ter zake bij dergelijke stukjes. Elke keer wanneer er iets naars gebeurt maken we die afweging. We gaan voorbij aan ‘van dik hout zaagt men planken’.

Het artikeltje over het vuurwerkslachtoffer uit Buren stond aanvankelijk met naam en naam van zijn bedrijf op de website. Niet uit sensatielust, maar om te laten weten over wie we het hebben. Dat is van belang voor de lezer, van belang voor de schrijver om te schrijven. Het maakt dat we mee kunnen leven.

Ik ben gebeld door iemand uit de familie van het slachtoffer, met een vriendelijk verzoek om de naam uit het stukje te halen. Voor zo’n verzoek ben ik wel gevoelig en als het verzoek gemotiveerd en vriendelijk wordt gedaan dan geef ik daar ook gehoor aan. Dan is er ook de vraag of het noemen van de naam schade berokkent. Voor het stukje over het vuurwerkslachtoffer gold dat niet. We denken er wel over na en maken een afweging. In dit geval heb ik het verzoek van het familielid zwaarder laten wegen dan de verspreiding van het nieuwsfeit. De Buremer die het is overkomen wens ik een zo goed mogelijke revalidatie en veel sterkte toe. Het is niet niks wat hem is gebeurd. Daar is het schrappen van een naam uit een stukje helemaal niets bij.

Jeanet de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *