Bedenkingen over zonnepanelenpark

BALLUM – Er zijn nogal wat bedenkingen over het zonnepark op het vliegveld op Ameland. Er is een omgevingsvergunning aangevraagd, maar die is in strijd met de beheersverordening Buitengebied. Om het plan door te kunnen voeren en de vergunning te kunnen verlenen is de medewerking van de raad nodig. Ze zijn al akkoord gegaan met de investering.

Er zijn nog wel wat voorbehouden te proeven en de raadsleden stellen tijdens de raadscommissievergadering van 12 mei verschillende vragen aan de wethouders. Van sommige antwoorden schrikken ze.

Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland (ABA) bevraagt wethouder Nico Oud over de oppervlakte land die nodig is. De wethouder noemt een oppervlakte van 10 hectare, maar moet later erkennen dat dit alleen het gebied is waar de zonnepanelen komen te staan. Daaromheen is extra ruimte nodig om bijvoorbeeld een duin aan te leggen die het zonnepark zoveel mogelijk aan het zicht moet ontnemen. Wethouder Oud komt uiteindelijk met een maat van 15 hectare over de brug. Gatso Lamsma van ABA vraagt over compensatie voor de boeren die het land gebruiken om hun vee te laten grazen en om te maaien voor veevoer. Wethouder Oud kan niet anders dan erkennen dat er geen ruilgrond beschikbaar is op Ameland. Het eiland is niet groter dan het is en een alternatieve locatie voor de boeren die gebruik maken van het vliegveld heeft Oud nog niet gevonden.

André Tuil vraagt over de natuurwaarde van het gebied en het feit dat het terrein binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) ligt. Dat varkentje lijkt om en nabij gewassen, getuige de opmerking van ambtenaar Gerlof Metz. In juni wordt dat stuk vliegveld uit de EHS gehaald en krijgt het een stedelijke functie.

De panelen worden een dikke twee meter hoog en komen met palen in de grond te staan. Een betonnen fundering is niet nodig. De zonnepanelen zelf zijn nog niet uitgezocht. Er wordt geselecteerd op panelen met zo min mogelijke schittering van de randen en glasplaten.

Er worden bezwaren verwacht van boeren, Vogelwacht, camping, omwonenden en gebruikers van het vliegveld. SkyDive Ameland voorziet grote problemen door de gecombineerde functie van het terrein. Een zwenkende parachutist, een afdraaiend vliegtuigje, een wegdraaiende kabel van de zweefvliegerslier; een ongeluk zit in een klein hoekje en met een zonnepanelenpark op hetzelfde terrein als waar de vliegtuigen, helikopters en parachutisten gebruik van maken is vragen om ellende, volgens Danny Vink van SkyDive Ameland. De gemeente heeft nog niet gesproken met de gebruikers van het vliegveld, terwijl nu de vergunning al wordt behandeld. Wat hem betreft bewandelt gemeente Ameland de weg naar het project in omgekeerde volgorde.

De raadsleden moeten zich in de komende raadsvergadering van 26 mei uitspreken over hun bedenkingen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *