Niet gelukkig met welke locatie dan ook

BUREN – De overheden hebben het voor het zeggen of en waar er geboord gaat worden op Ameland. “De afweging ligt bij de vergunningverleners.” Dat zegt Hans Jansen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).
De NAM belegde een informatie avond over de boorplannen op de oostkant van Ameland en bij Ballum. Het was de derde avond. In mei was de NAM al twee keer naar Ameland afgereisd maar door ongelukkige planning en onduidelijke communicatie hadden te veel eilanders en mensen met een huis op Ameland die avonden gemist. De Boeg in Buren had deze derde maal een volle bak.

NAM heeft haar plannen klaar. Ten oosten van Klein Vaarwater komt een 60 meter hoge boortoren en in Ballum bij de Ballumer Bocht komt er een. Het eiland krijgt jarenlang met industriële activiteit te maken. Aan de oostkant zal het eiland maximaal 4 centimeter zakken en bij Ballum wordt 2 centimeter bodemdaling verwacht. Hoe verder verwijderd van de boorput, hoe kleiner de daling wordt. De daling is zo gering dat het geen gevaar voor de huizen oplevert. Hooguit komt de waterhuishouding van het land in de knoei. De NAM zal niet stoppen met de productie als de bodem verder daalt dan de te verwachten 2 tot 4 centimeter. “We stoppen geld in een fonds ten behoeve van de waterhuishouding.”

De zware vergunningen worden door Den Haag gegeven. Ministeries van EZ en LNV mogen zich over de noodzaak en de milieu aspecten buigen. Gemeente Ameland heeft iets te zeggen over het bouwwerk. Ze kan een bouwvergunning verlenen of weigeren. De belangrijkste vergunning, de winningsvergunning, is al binnen. De NAM kreeg die al in de jaren 60, toen het nog ‘concessie’ heette. De regie over het project wordt door EZ gevoerd. Dat ministerie heeft ook doorzettingsmacht. Als het voortraject te lang duurt of als lagere overheden dwars gaan liggen, hakt EZ de knoop door.

“Hoe is het mogelijk dat u in een gebied dat het moet hebben van ecotoerisme, in een werelderfgoed, wilt gaan boren?” is de eerste vraag van Timo Mank. Jansen heeft een dergelijke vraag vaker gehoord en heeft het antwoord klaar: “Niemand betwist dat er in Nederland gas moet worden gewonnen, als het maar niet bij mij is.” De NAM heeft de opdracht kleine veldjes op te sporen. De velden zonder weerstand van de bevolking zijn al op. Nu komt het bedrijf bij de ‘moeilijke’ veldjes.

“Jullie kopen het eiland!” zegt Ans Overmeer-Molenaar. NAM woordvoerder Hans Jansen meent dat er van ‘kopen’ geen sprake is. “Wij kopen geen eiland. We betalen nadat we hier zijn, niet vooraf omdat we iets willen.” Gasgeld zit onder meer in wegen, in het Natuurcentrum en in een brandweerauto. Daarnaast praat de NAM mee in de stuurgroep Duurzaam Ameland en spreekt Jansen uit dien hoofde regelmatig met burgemeester Albert de Hoop.

Zonder dat de gemeente het wist doet de NAM al bodemonderzoek op de Vennoot ten oosten van Buren. “Vind ik ook niet zo raar,” zegt de burgemeester over de voorbereidende werkzaamheden.
De gemeenteraad heeft zich nog immer niet uitgesproken over de kwestie. ”We zetten onszelf buitenspel als we vooraf zeggen wat we er van vinden. In de kern ben ik niet gelukkig met welke locatie dan ook.“
Als de bevolking van Ameland geen NAM op het eiland wil moet ze ook geen sponsorgeld vragen. De Hoop weet dat diverse verenigingen en organisaties aankloppen in Assen. Over de boringen zegt hij: “Ik heb er begrip voor dat de bevolking zegt ’Dat wil ik niet,’ maar dan zeg ik ‘Doet u dan ook de CV ketel maar de deur uit.’”
Wat een van de aanwezigen betreft staat de NAM slechts één ding te doen: “Wegwezen! Jullie moeten ons met rust laten, dat is de beste optie!”

Dossier NAM

15-10-09 Niet gelukkig met welke locatie dan ook
14-10-09 Twee keer gevaar voor booreiland
12-10-09 Drukke NAM-avond verwacht
1-9-09    Acties rondom boorplannen
1-9-09    Ameland’82 : Gasboringen op Ameland
20-8-09  Amelands Tegengas wil discussie
18-8-09  NAM past plannen gaswinning Ameland aan
15-8-09  Amelands Tegengas
5-8-09    Vragen en antwoorden over NAM-plannen
9-6-09    Hyves-Voor gasboringen op Ameland (1-9-09 uit de lucht gehaald)
9-6-09    Virtueel protest via Twitter
9-6-09    Boren: Ameland zegt nog niets
7-6-09    De Anekdotejager
7-6-09    ‘Alweer heeft de NAM snode plannen’
5-6-09    Antje & Betje
4-6-09    NAM belegt derde informatie avond
3-6-09    
Hyves-Wij zijn tegen boortorens op Ameland
3-6-09   Tegengas
31-5-09  NAM wil op het eiland boren
7-5-09    NAM boort bij Ameland naar aardgas
6-5-09    Uitnodiging NAM
5-5-09    Gaswinning onder Waddenzee mag
2-5-07    NAM boort weer boven Ameland


© Persbureau Ameland 2009, 
op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *