NAM wil op het eiland boren

BALLUM – De NAM wil op het eiland gaan boren. Het bedrijf heeft daarvoor twee locaties op het oog, in de Vleijen en in de Ballumerbocht. Het betekent dat er per boring drie tot vier maanden 24 per dag en 7 dagen per week industriële activiteiten plaatsvinden met geluid- en lichtoverlast en het betekent honderden vrachtautobewegingen tussen de locaties naar de boot. De NAM organiseerde twee informatieavonden, een in Buren en een in Ballum, om de Amelander stemming te polsen. De aanwezigen op de informatieavond van maandag 25 mei in De Wijde Blik in Ballum drongen bij de NAM aan op een derde informatieavond waar de gemeenteraad bij aanwezig is.

Amelanders vrezen dat de nieuwe NAM activiteiten dramatisch uit gaan pakken voor het eiland. De natuur, de bewoners en de belangrijkste bron van inkomsten, de toeristen, zullen er jarenlang last van hebben en schade van ondervinden.

De Vereniging van Particuliere Verhuurders (VPVA) heeft een brief naar de gemeente gestuurd waarin ze haar zorg uitspreekt over dit slechte plan. Verhuur van appartementen in appartementencomplexen Vleijenhof en Amelander Paradijs wordt onmogelijk met een boortoren in achtertuin, stelt voorzitter van de VPVA Marius Gerritsma.

Andere tegenstanders verzamelen hun argumenten en roepen op tot actie via een speciale Hyves pagina. “Wij zijn tegen boortoren op Ameland” en “Ameland, booreiland? Neen!” laten bloggers via de website weten.

Susan roept op de Hyves pagina op tot actie en schrijft 26 mei: “Gisteren woonden een aantal Amelanders een voorlichtingsbijeenkomst bij van de NAM, waarin ze vertelden dat ze in 2011 gaan starten met het boren naar aardgas in De Vleijen. Er ligt een gasveld onder de Noordzee, recht tegenover het badstrand Nes. De NAM is van mening dat ze het beste dat veld kan ontginnen door in De Vleijen op het stukje land, genaamd de Kokkedûnen, of in de Kerkedûnen (ten oosten van de algemene begraafplaats) een boorplatform te bouwen van ca. 75 m bij 125 m met 4 boorputten erop. Dit platform moet ca. 20 jaar blijven staan en waarschijnlijk langer als het lege gasveld gebruikt gaat worden voor de opslag van CO2. De eerste 4-6 maanden zal op het platform een boortoren komen te staan van ca. 30 meter en zal ook voor de nodige zicht-, licht- en geluidhinder worden gezorgd, omdat het boren met deze overlast gepaard gaat. De NAM zei dat ze gebonden is aan strenge milieunormen, maar ze gaven aan dat er zeker overlast zal optreden. Het affakkelen, dat altijd erg lawaaiig is, willen ze doen in een soort van omhulsel, zodat dat lawaai niet al te groot is.

Al met al zijn heel veel Amelanders tegen deze plannen omdat we vinden dat dergelijke intensieve industriële activiteiten niet thuis horen op een eiland, dat onderdeel uitmaakt van een internationaal natuurgebied en het hoort zeker niet thuis in een recreatiegebied en in een gebied vlakbij twee dorpen en een bungalowdorp, dus bij intensieve bewoning. Eigenlijk vinden we het van de zotte dat de NAM überhaupt deze locatie heeft bedacht. Dat hebben ze echter niet voor niets gedaan. Tijdens de voorlichtingsavond hebben ze uitgelegd dat bijvoorbeeld een locatie op zee niet kan vanwege de Europese milieuwetgeving.”

Susan pleit voor een derde informatieavond waar de gemeenteraad bij aanwezig is. “We zitten in een verkiezingsjaar, dus we kunnen er een verkiezingsonderwerp van maken.”

>>> op de pagina Links staat onder de B van Boren op Ameland de website van tegenstanders van boren op Ameland

>>> de website van de NAM staat onder de N van NAM op de Links pagina

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *