Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Gemeente Ameland gaat historie ruimen

HOLLUM – Het college van gemeente Ameland heeft een lijst samengesteld van monumentale grafstenen. Alle stenen waar geen grafrechten voor worden betaald en die niet op de lijst staan, worden opgeruimd, is het plan.
Een van de stenen die niet op de lijst staat en waar niet meer voor wordt betaald is die van gezagvoerder Olfert Pieter Lap. In Hollum is een straat naar hem genoemd. (Op zijn steen staan de naam met een v geschreven, op de steen van zijn vrouw Grietje Folkert Visster staat een f. Op het straatnaambord staat een f).
Mathijs Deen
Zaterdagmiddag was er een literair café in restaurant ’t Baken in Nes, waar ondermeer Mathijs Deen sprak over zijn boek De Wadden. Daar komt een verhaal in voor over kapitein Lap die het leven liet aan boord en door de Amelander scheepsmaten terug werd gebracht naar zijn geboorte-eiland, in een kist die waterdicht was gemaakt en volgegoten met de sterke drank Arak. Hij werd aan de noordkant van de grote kerk van Hollum begraven en in de steen staat gebeiteld: “Het graf mag niet geopend worden.” Dat is wat de gemeente nu wel wil doen, als niemand zich meldt om voor de grafrechten borg te staan. Deen noemde het nog maar even.
Sorgdrager
Dat lot ligt niet alleen op de loer voor de steen van Lap. Ook voor de steen van C.P. Sorgdrager, zoon van de Sorgdrager van het Sorgdragermuseum en schrijver van het Memori Boeck, moet worden gevreesd. De graven van deze Amelanders op het Hollumer kerkhof en andere vanuit cultuurhistorie belangrijke grafstenen van de Ballumer begraafplaats en die van Nes, dreigen te verdwijnen.
Reageren
Een lijst met namen van stenen die op de nominatie staan om te worden geruimd ligt niet ter inzage. Er is alleen een lijst met stenen die tot monument zijn verheven en die mogen blijven. Als er een steen is die daar niet op staat, dan moet de familie of de cultuurhistorische vereniging opletten. Er is een termijn van zes weken om te reageren, ingaande 18 november 2015.
Olfert P. Lap
Wat Olfert P. Lap betreft; in de straatnamenindex van Ameland staat zijn grafsteen omschreven als Monument. In de lijst die op 18 november op de website van de gemeente werd gepubliceerd onder de titel ‘Lijst Waardevolle Grafzerken Begraafplaatsen’ is die status voor dat specifieke graf niet terug te vinden.
Wel werd de steen in 2004 met overheidssubsidie gerestaureerd door een gespecialiseerd bedrijf.
Straatnamenindex
Dit staat er in de Straatnamenindex van de gemeente Ameland:
‘OLFERT PIETERS LAPSTRAAT O.P. Lap 1801 Hollum – 1854 op zee, hij was gezagvoerder op de koopvaardij. Zijn laatste reis heeft hij gemaakt met het Nederlandse barkschip "Christina Agatha" op terugreis van Oost-Indië naar Nederland is hij op 19 juni 1854 overleden ter hoogte van de Westereilanden (Engelse Kanaal-eilanden). Zijn lichaam is aan boord gebalsemd en zo verder vervoerd naar Ameland, waar hij op 8 juli is begraven te Hollum. Lap heeft veel betekend voor de burgers van Ameland en in het bijzonder de bewoners van Hollum. Hij was zeer begaan met de minder bedeelden van het eiland en heeft hen dan ook zoveel mogelijk geholpen. Begraven te Hollum regel 11, graf 25 noordzijde (monument).’
Oude Zerken
Hervormd Ameland noemt het graf van Lap bij de belangrijke graven en Oude Zerken en het graf wordt in het boekje ‘Rij d’r eens langs! Reisgids langs Amelander Kerken en Zerken’, geschreven door dominee Strubbe, genoemd. Ook staat het in het laatste nummer van Ameland in Zicht magazine, met een foto van het graf erbij. En het verhaal van Lap zijn laatste reis staat uitgebreid vermeld in De Wadden van Deen.
De laatste rustplaats van Lap is onlosmakelijk verbonden met de historie van Ameland. Wat voor deze steen en dit graf dreigt, geldt voor een groot aantal belangwekkende graven op de drie begraafplaatsen van het eiland.
Geschiedenis en toekomst
Er liggen eeuwen geschiedenis op de kerkhoven van Nes, Ballum en Hollum. De Van Heeckerens liggen er (nog), de schoolmeester van Ballum, die zijn ziel en zaligheid in een halve eeuw onderwijzen van de Ballumer jeugd heeft gelegd, ligt er (nog) en de Terschellinger redder die tijdens een redding verdronk en op Ameland aanspoelde, ligt er (nog). In de stenen en in de graven van de mensen die er onder liggen schuilt de geschiedenis van het eiland. Voor Ameland geldt, net als voor welke gemeenschap ook: ‘Een volk dat zijn geschiedenis niet wil kennen, heeft geen toekomst.’