Geldkraan moet dicht voor gaswinning uit Werelderfgoed Waddenzee

HARLINGEN – De Waddenvereniging is een publieksactie gestart waarbij internationale investeerders worden opgeroepen geen geld meer te investeren in de winning van gas uit het Werelderfgoed Waddenzee. Vier bedrijven hebben plannen om meer gas uit het waddengebied te gaan halen. Het geld dat de gaswinners daarvoor nodig hebben, halen ze op bij grote investeerders uit Nederland en ver daar buiten. Gaswinning zorgt voor bodemdaling en draagt bij aan klimaatverandering. Zowel de bodemdaling door de gaswinning als de zeespiegelstijging door klimaatverandering kan het karakter van deze ondiepe zee wezenlijk en onherstelbaar veranderen. Dat wil de Waddenvereniging voorkomen door de geldkraan voor gaswinning dicht te draaien.

Zeepbel van gas

De winning van fossiele brandstoffen als aardgas wordt in de financiële wereld al de ‘carbon bubble’ genoemd. Om het Klimaatakkoord van Parijs 2015 te halen, moeten regeringen 80% van de bestaande voorraden fossiele brandstoffen onder de grond laten zitten. Meer naar boven halen betekent automatisch meer klimaatverandering met grote financiële gevolgen voor bewoners, bedrijven en overheden. Investeren in gaswinning is investeren in een zeepbel.

Met de start van de online oproep vraagt de Waddenvereniging hulp om de geldkraan voor waddengaswinning dicht te draaien. ‘Miljoenen mensen genieten elk jaar van de schoonheid van de Waddenzee. De vraag is of de investeerders ook de unieke schoonheid van het gebied kennen en zich realiseren hoe waardevol en kwetsbaar het is. Dit heeft in ieder geval tot nu toe geen rol gespeeld in bedrijfsbeslissingen om gas onder de zeebodem weg te halen. De Mijnbouwwet biedt bovendien geen enkele bescherming tegen deze investeerders. Dat is niet meer van deze tijd,’ aldus Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging.

Geen geld naar gaswinning Waddenzee, kies voor natuur en klimaat, investeer duurzaam

Vorige maand heeft de Waddenvereniging 12 investeerders in gaswinning informatie gestuurd over het Werelderfgoed Waddenzee met daarbij de oproep af te zien van waddengas. Met de hulp van bewoners, bezoekers en bestuurders wil de Waddenvereniging bereiken dat de investeerders de druk voelen om de geldkraan dicht te draaien. Arjan Berkhuysen: ‘Banken, pensioenfondsen en vermogensbeheerders die nu op het punt staan geld te steken in de winning van waddengas weten soms helemaal niets over de unieke natuur van de eilanden en de Waddenzee. Laat staan dat investeerders in bijvoorbeeld Montréal iets te weten komen over het verzet tegen mijnbouw door bewoners, bezoekers, bestuurders en andere liefhebbers van het gebied. Met deze actie willen we dat veranderen en doen we een morele oproep om te kiezen voor natuur en klimaat en duurzaam te investeren.’

De actie steunen kan door middel van het versturen van een brief, het delen van een Tweet of Facebookbericht. Kijk voor meer informatie op www.waddenvereniging.nl/waddensea/fossilfree.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *