Ameland is ambitieus en heeft lef

NES – Donderdagmiddag 22 februari ondertekenden de heren Herber (NAM), Machielsen (Eneco) en Besdorp (GasTerra) samen met burgemeester Albert de Hoop het ‘Convenant Duurzaam Ameland’. De organisaties willen samenwerken om duurzame energie experimenten op Ameland uit te voeren. Het convenant is vijf jaar geldig. Wat er over vijf jaar bereikt moet zijn is nog niet uitgewerkt. Ideeën zijn er genoeg. Misschien rijden tegen die tijd de bussen op Ameland op aardgas en vaart de veerboot op schoon aardgas, spiegelt De Hoop voor. Misschien is op het eiland geëxperimenteerd met zonne-energie en is er onderzoek gedaan naar energiewinning uit golven, getijden en wind of gebruiken we energie uit warme aardlagen. Er zijn veel ideeën en enkele concrete plannen. De markt moet verder zijn werk doen, meent De Hoop. Energie uitvinders kunnen hun slag slaan op Ameland.
Enkele concrete energiebesparende plannen worden dit voorjaar aangepakt. In mei verwisselt Ameland de armaturen en de lampen op de pier bij Nes. Het licht gaat op groen. Philips ontwikkelde QL lampen die groen licht verspreiden, energie zuinig zijn en minder hinder geven aan vogels. De QL lampen komen in de plaats van het minder zuinige en vogeltrekverstorende witte licht. Dit project werd vorig jaar juli al gepresenteerd aan toenmalig Minister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en zou in de herfst van afgelopen al uitgevoerd worden en wordt nu van stal gehaald als één van de projecten voor Duurzameland.
Baanbrekend onderzoek door de NAM naar het effect van lampen op vogels bracht aan het licht dat vogels gebaat zijn bij ander licht. Vogels vlogen naar het felle licht en bleven rond het boorplatform cirkelen tot ze uitgeput in zee stortten. De NAM verlicht de boorplatforms inmiddels minder fel. De NAM is nog niet overgestapt op het groene licht omdat het eerst de effecten op de veiligheid wil weten. De pier bij Nes op Ameland geldt als proefproject.

Een tweede project wordt uitgevoerd door Eneco samen met GasTerra en gemeente Ameland. In wooncomplex Noorderlicht in Nes krijgen 14 appartementen gas gemengd met waterstofgas waardoor de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd. Eneco wil in september beginnen met de bijmenging en gaat dit tot 2010 volhouden. Daarna wordt gekeken of het project geslaagd kan worden genoemd en of het geschikt is om in te zetten op heel Ameland.
De NAM belooft projecten waarbij onderzocht wordt of Ameland van gas voorzien kan worden uit het restgas in het grote Amelandgasveld. De gasput bij Hollum gaat de NAM niet opendraaien om het eiland van gas te voorzien. Het gasveld is daarvoor te klein. Het gas kan wel gebruikt worden om energie te leveren aan een centrale die elektriciteit opwekt.
Wat is er mooier dan op vakantie te gaan naar een eiland met mooie natuur waar ook nog eens energiezuinig wordt geleefd. “Daar kun je reclame mee maken,” vindt burgemeester De Hoop.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *