Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Gemeente vergat Amelander bedrijven

BALLUM – Gemeente Ameland moet niet de Amelander bedrijven vergeten uit te nodigen als het gaat om het indienen van een offerte voor een klus. Het hoort regel te zijn en het is bestaand beleid. Toch vonden de fracties CDA, ABA en PvdA het noodzakelijk daarover een motie in te dienen die de gemeente nogmaals voorhoudt de Amelander bedrijven uit te nodigen om in te schrijven.
Reden van de motie was een kwestie die met de behandeling van het onderhoudsplan van enkele gemeentelijke woningen aan het licht kwam. Het Gemeentelijk Woningbedrijf Ameland (GWA) heeft een samenwerkingsovereenkomst met Thús Wonen in Dokkum. Thús Wonen ondersteunt Ameland en heeft onder meer het onderhoudsplan voor de periode 2013 – 2021 opgesteld. Eind 2012 is afgesproken dat Thús Wonen een dergelijke aanpak ook een keer op Ameland gaat toepassen voor woningen die in 2013 volgens het onderhoudsplan GWA aan de beurt zijn. Vanuit de ervaring van Thús Wonen met een aannemer uit Dokkum, is met de gemeente Ameland afgesproken op die ervaring voort te borduren. Het gaat om vijf woningen aan Tussen Dijken in Hollum en de Kardinaal de Jongweg in Nes. “Met de geselecteerde aannemer uit Dokkum worden de laatste details uitgewerkt van de uit te voeren werkzaamheden en het is de bedoeling om na de bouwvak de werkzaamheden uit te voeren,” zegt Sjouke Winia, hoofd afdeling financiën van gemeente Ameland. Die uitleg schoot de drie raadsfracties in het verkeerde keelgat. Ameland was kennelijk haar eigen beleid vergeten en had verzuimd Amelander bedrijven in te schakelen voor de onderhoudsklus. “De motie is ingediend zodat er in het vervolg wél rekening wordt gehouden met het gemeentelijke aanbestedingsbeleid,” zegt CDA-er Jeroen de Jong. CDA en de andere twee raadsfracties wilden aandacht voor de zaak, want de situatie van de eilander bedrijven baart zorgen.
De economische crisis treft ook de eilander bouwbedrijven, loodgieters, elektriciens en toeleveringsbedrijven. Vele bedrijven hebben moeite een gezonde orderportefeuille te handhaven.
“Je hoeft niet klakkeloos in zee te gaan met Thús Wonen,” zegt De Jong. “Een kwalijke zaak,” noemt hij de handelswijze rond het onderhoud van de gemeentelijke woningen. “Er zijn stappen overgeslagen.”
De definitieve gunning moet overigens nog plaatsvinden, zegt Sjouke Winia.
De motie werd met 10 stemmen voor en één tegen aangenomen. Jan Verbiest (VVD) bleef erbij dat de motie overbodig is omdat er in het gemeentelijke aanbestedingsbeleid al in is voorzien.