Wat voor gevolgen heeft alle regen op vogels?

Afgelopen mei was de natste meimaand ooit gemeten in Nederland, met gemiddeld 128 millimeter neerslag tegenover een normaal gemiddelde van 55 millimeter. Deze uitzonderlijke regenval heeft grote gevolgen gehad voor vogels en hun leefomgeving.

Veel vogelsoorten, zoals ooievaars en kerkuilen, werden getroffen door de koude en natte omstandigheden. Jonge kuikens stierven aan onderkoeling, en oudervogels konden door het slechte weer niet voldoende voedsel vinden. In het oosten van het land zijn duizenden nesten van onder andere de oeverzwaluw ondergelopen. Naast deze directe effecten, heeft de regenval ook de beschikbaarheid van voedsel beïnvloed. Insecten, een belangrijke voedselbron voor veel vogels, zijn door de regen minder actief, waardoor jonge vogels verhongeren of niet voldoende groeien.

Timo Roeke van Vogelbescherming: “De vaker optredende hevige en langdurige regenbuien, zachtere winters en warmere voorjaren in Nederland zijn het gevolg van klimaatverandering. Naar verwachting zal deze ontwikkeling zich de komende decennia nog voorzetten. Dit kan grote gevolgen voor vogels hebben. Ook al passen vogels zich aan en komen ze door de steeds warmere voorjaren eerder naar Nederland, dan kan er toch een probleem ontstaan in de beschikbaarheid van voedsel, aangezien de veranderingen te snel gaan. Ze missen dan de rupsenpiek in Nederland die vroeger is dan het broedseizoen van vogels. Dan hebben ze te weinig voedsel voor hun kuikens”.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 1408

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *