Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Beknopt raadsverslag 46

Raadsvergadering 31 januari 2011
1. Opening en mededelingen
Burgemeester Albert de Hoop zit voor.
Jan Verbiest (VVD) en Theo Faber (CDA) zijn verhinderd wegens vakantie.
De nieuwe gemeentesecretaris deelt bonbons uit; op de eerste vergadering waar hij aanwezig was ging zijn telefoon af. “Mag hij nog wel es doen,” is het commentaar in de zaal na een hap van het lekkers.
2. Definitief vaststellen van de agenda
Bij agendapunt wordt een Amendement behandeld.
3. Ingekomen stukken (tot 20 januari 2011)
Brief 9 gaat over het Waddenfonds. Raadsleden maken zich zorgen over de gelden uit het Waddenfonds. Rudolf Teuben (A’82) meent dat er meer geld uit dit fonds op de Waddeneilanden terecht moet komen. “Wij drijven er immers middenin.” De kwestie wordt op de VAST-agenda geplaatst.
4. Vaststellen besluitenlijst raadsvergadering 20 december 2011
Vastgesteld
5. Vaststellen beleidsnotitie “Schuilgelegenheden voor dieren van dierhouder, hobby- en deeltijdboeren en opstallen bij groententuintjes”
De mogelijkheid om een bedrijfswoning te plaatsen als een deeltijdboer doorgroeit is in het plan ingevoegd.
Alle raadsleden gaan akkoord.
6. Vaststellen notitie “Effecten van het positief bestemmen van vrijstaande gebouwen voor recreatief gebruik”
Over de zomerwoninkjes bij woningen in de dorpen is al diverse keren een discussies gevoerd. ABA en PvdA vinden dat nog niet alles voldoende is uitgezocht. ABA wil niet nu over het stuk besluiten en wil het punt van de agenda. CDA en A’82 gaan daar niet mee akkoord, zodat het onderwerp wel wordt behandeld.
Dirk Brouwer (A’82) vindt dat “een goeie zaak.” Weliswaar moet de Raad van State nog over één zaak besluiten, maar daar wil Brouwer niet op wachten. Hij wil nu besluiten en eventueel later, afhankelijk van de uitspraak van de RvS, het beleidsstuk ‘repareren.’
Tineke Hemminga (PvdA) ziet, net als ABA, graag een andere volgorde: “Het is een beleidsstuk van 27 jaar geleden. Dit stuk moeten we nu niet aannemen. Laten we eerst eilandbreed een onderzoek doen en de mogelijkheden zoeken die er zouden kunnen zijn om een bijgebouw te kunnen blijven verhuren.”
Anneke Touwen (CDA) neigt naar de visie van Brouwer. Nu besluiten en “dan zien we wel wat er van komt.”
De notitie wordt aangenomen met vijf (A’82 en CDA) tegen vier stemmen (ABA en PvdA).
7. Vaststellen nota Reclamebeleid gemeente Ameland
Bedrijven en organisaties mogen reclame maken volgens de regels van deze nota: Ameland wil chaos voorkomen. Zomaar grote borden langs de kant van de weg plaatsen mag niet en buitenreclame moet in de schaal en de sfeer van de omgeving passen. Reclame die buiten de regels valt kan door de gemeente worden verwijderd op kosten van de overtreder. “Alles staat en valt met handhaving,” zegt Jan Wijnberg (ABA).
Allen akkoord.
8. Vaststellen nota “Ameland voor iedereen”
Ameland wil het eiland toegankelijk maken voor iedereen. Het college doet een voorstel dat voorziet in een project met een externe projectleider. De totale kosten zijn 60.000 euro en de gemeente verwacht 18.000 euro subsidie van de provincie te kunnen krijgen. Uit de WMO-pot komt nog eens 12.000 euro, zodat er 30.000 euro overblijft voor de gemeente om te financieren. Met nog wat onvoorziene kosten vraagt het college om 33.000 euro beschikbaar te stellen.
A’82 en PvdA kijken iets anders tegen de materie aan en dienen een amendement in. Het gewijzigde voorstel haalt het met de hakken over de sloot.
>>> lees hier meer over de wijzigingen en de zwaar teleurgestelde wethouder
9. Beschikbaarstellen krediet versterking van evenementenorganisaties Ameland
De gemeente schaft materialen aan die evenementenorganisaties kunnen huren. De gemeente steekt er 31.447 euro in en heeft het plan ingediend bij Plattelandsprojecten voor een subsidie van 30.000 euro.
Aangeschaft worden: vlaggenmasten, mobiel podium, dranghekken, bouwhekken, spandoeken, vlaggen en banieren, steekpaaltjes en apparatuur voor tijdwaarneming aan. Verder komen er veiligheidshesjes, marketingmateriaal en een defibrillator.
Piet IJnsend (ABA): “ Eigenlijk is dit iets voor het bedrijfsleven.” De fractie wil het plan niet frustreren en gaat schoorvoetend akkoord.
Tonnie Overdiep (PvdA) vindt het gemeentelijke initiatief juist een hart onder de riem voor de vrijwilligersorganisaties.
Allen akkoord: “Met complimenten!”
10. Vaststellen Programmaplan VAST
Het Programmaplan VAST geeft aan waar de Friese Waddeneilanden zich de komende jaren op richten. De agenda wordt de komende jaren bepaald door: Economische Zaken, Onderwijs, Welzijn en Zorg, Mobiliteit en Water, Duurzaamheid, Openbare Orde, Veiligheid en Veiligheidsregio.
Vastgesteld.
11. Vaststellen instructieverordening griffier en organisatieverordening griffie
Vastgesteld
12. Vaststelling beleidsvisie Externe Veiligheid
Vastgesteld
13. Sluiting