Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Thuis heb ik nog een ansichtkaart – 32

Thuis heb ik nog een ansichtkaart, zegt Jan Blaak uit Appingedam, waarop een kerk, een kar met paard, een slagerij J. van der Ven. Een kroeg, een juffrouw op de fiets, het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is waar ik geboren ben, zong Wim Zonneveld. Blaak is niet op Ameland geboren, maar hij is Amelandliefhebber en een verzamelaar van ansichtkaarten en foto’s van oud-Ameland. Hij put uit zijn collectie.
Ansichtkaart 32, 33, 34 en 35
Winter
De winter van 1946 begon al vroeg, van 15-29 december. In december 1946 moest de veerdienst wegens het ijs op de Waddenzee zelfs worden gestaakt. Op 1 en 2 januari 1947 werd er weer gevaren en van 17-25 januari zelfs een hele week.
Op 27 januari vertrok de 'Waddenzee' van Nes en kwam met veel moeite te Holwerd aan. Op 29 januari werd de terugtocht aanvaard en op 30 januari kwam de boot tot op 500 meter uit de wal nabij de Buresteiger. De volgende dag kwam hij tot op 150 meter uit de wal. Daar heeft de boot de gehele winter gelegen, in het ijs geklemd.
Half maart ging het ijs kruien. De 'Waddenzee' schoof ten oosten van de Buresteiger op de berm van de zeedijk.
De aanlegsteiger te Nes kreeg het ook zwaar te verduren. Daar werden bijna alle vloeipalen en het kaartenverkoophuisje door het ijs weggeschoven.
Op de hoogwatersteiger, aan de voet van de pier, was een metershoge ijsberg ontstaan van ongeveer 8 meter.
Fotograaf Hesselink schoot in deze benarde winter vrijwel alle foto's om en nabij de aanlegsteiger.
Op 3 april kwam de 'Waddenzee' van de dijk. Twee dagen later kon de dienst worden hervat. De 'Agger', die de gehele winter te Holwerd aan de steiger lag, werd op het ijs gedrukt, maar kwam op 21 maart vlot.
>>> kijk hier voor prentbriefkaart 28, 29, 31 en 31
© Persbureau Ameland 2010, op dit artikel rust copyright.