Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Amelander pleit voor dam

HOLLUM – Douwe Gorter, oud-opzichter verbeteringswerken RWS Noord-Nederland, heeft een afdoende oplossing voor het vaargeulprobleem tussen Ameland en het vasteland. De geul slibt steeds dicht en dat brengt overtochtvertragingen met zich mee. Gorter ziet een dam als dé oplossing; het eiland is dan goed bereikbaar.
In februari 2012 zette Gorter drie opties op een rij, waarbij een doorbraak van de Piet Scheveplaat de meest verstrekkende was. De Hollumer is al enkele jaren met pensioen, maar de perikelen rond de vertragingen van de veerboot houden hem bezig.
RWS wilde toen niet weten van zijn oplossingen. Intussen blijft de rijksdienst baggeren om de verbinding tussen Holwerd en Nes vaarbaar te houden. Wagenborg Passagiersdiensten heeft regelmatig last van te lage waterstand, waardoor de veerboot bij eb niet aan kan leggen, onverrichter zake moet omkeren en vertraging oploopt. Reizigers en Wagenborg worden niet blij van die obstructies.
Nu heeft de oud-RWS man de kaarten nog eens bestudeerd en komt hij met een “afdoende oplossing.”
Hij gebruikte ondermeer de gegevens van een kaart uit 1832. Bij Holwerd was er toen helemaal geen geul te bekennen, wel slibval. Het baggerwerk van tegenwoordig gaat dan ook dwars tegen de natuur in, zegt Gorter. Het storten van baggerspecie in de geulen van de Zuiderspruit en het Scheepsgat is ook tegennatuurlijk.
De definitieve oplossing van het overtochtprobleem heeft hij gevonden in een dam met ophaalbrug ter plaatse van het wantij. De ophaalbrug van 25 meter breed is voor de doorgaande scheepvaart. Zelfs voor de bediening van de brug heeft Gorter al een oplossing. Dat kan de bemanning van de verkeerscentrale op Schiermonnikoog op zich nemen.
De dam heeft een lengte van 8000 meter exclusief de aansluitingen op Ameland en op de vaste wal. Die van Ameland zou ongeveer 500 meter oostelijk van de dijk liggen en kunnen aansluiten op de Kooiweg. De aansluiting bij Holwerd zou 2500 meter ten oosten van de huidige pier moeten liggen en 2 meter hoger zijn dan de huidige Grandyk. Door de hoogte van 5,25 meter boven NAP heeft die dam geen hinder van stormvloeden.
De aanleg van de vaste verbinding betekent een besparing in onderhoud van de veerdam te Holwerd, omdat de aanleginrichtingen van de veerboten kunnen vervallen en er wordt bespaard op het continue baggerwerk. De gemeente Ameland bespaart fors omdat ze de veerdam en steiger bij Nes niet hoeft te verhogen. De natuurlijke aanwas bij Nes en bij Holwerd zal daarbij zorgen voor een rijk vogelleven, meent Gorter.
De meedenkende oud-RWS-er verwacht dat zijn oplossing ook nog eens het toerisme ten goede zal komen. Het eiland wordt bereikbaar voor ‘de gewone man’. De dam heeft het Deense eiland Rømø geen kwaad gedaan, stelt Gorter. Daar ligt sinds 1948 een dam.
Voor de toekomst van Wagenborg is Gorter niet zo bang. Die houdt het zwaar transport en de exploitatie van het parkeerterrein, verwacht hij. De gemeente zou kunnen winnen bij zijn plan door een tol te gaan vragen voor de brug.
Directeur Wagenborg Passagiersdiensten Ger van Langen laat zich inhoudelijk niet uit over de alternatieve route. “Het plan is niet nieuw. In de zestiger jaren was het de aanzet tot de oprichting van de Waddenvereniging.”
Wagenborg Passagiersdiensten voorziet in de veerdienst van en naar Ameland op basis van een openbaar diensten contract. Dat contract is afgesproken met de gemeente Ameland en het rijk. De minister heeft op 25 april 2011 de concessie getekend die voor de komende 15 jaar de structurele verbinding met Ameland regelt. Wagenborg en Doeksen hebben daarvoor het exclusieve recht, dat wordt aangevochten door de EVT. De concessie van 15 jaar wordt al dan niet een feit na afhandeling van de beroepsprocedure. Van Langen: “Wij proberen de dienstregeling te handhaven en spreken de minister aan op de verantwoordelijkheid een goede veerverbinding mogelijk te maken middels een goed begaanbare vaargeul.”
Gorter stuurde zijn plan naar Rijkswaterstaat, met een afschrift naar gemeente Ameland en Dongeradeel en naar Wagenborg.
– Alle rechten voorbehouden –