Beknopt raadsverslag 38

BALLUM – Beknopt verslag 38

Raadscommissievergadering 6 september 2010

1. Opening

Tineke Hemminga zit voor. De B en Dirk Brouwer zijn op vakantie. Johan Kiewiet zit aan de raadstafel op de plaats van Brouwer, Bert Cordes neemt tijdens deze raadscommissievergadering de plaats in van Theo Faber en Irma Marinus zit waar anders Hemminga is te zien.

2. Mededelingen vanuit het college

Nada.

3. De agenda

Punt 11 wordt op verzoek van wethouder Nico Oud naar voren gehaald.

4. Inspreekmogelijkheden voor het publiek

Er is geen publiek aanwezig dat wil inspreken.

5. Vragenhalfuurtje

Vraag van Irma Marinus (PvdA): De gemeentelijke reddingboot op het badstrand Hollum kon een paar keer niet te water worden gelaten omdat er problemen waren met de tractor. Wat gaat het college hier aan doen?

Antwoord wethouder Nico Oud: De trekker deed het inderdaad niet. Daarom waren we een paar keer gedwongen om het badstrand te sluiten. Dat is deze zomer een keer voorgekomen en vorige week nogmaals. Er worden maatregelen tegen de exploitant van dit stuk strand genomen.

Vraag Irma Marinus: Hoe is het besluit van de raad over de wadtaxi gecommuniceerd met de betrokken ouders?

Antwoord wethouder Oud: De meeste ouders zaten op tribune. Daarnaast zijn ze schriftelijk benaderd en afgelopen donderdag is er nog een gesprek met een delegatie geweest.

>>> Lees hier Toch leerlingenvervoer per watertaxi



Vraag Irma Marinus: Het wrak in de Vleijen is onder slib bedolven. Waarom kan het wrak niet ergens anders worden ondergebracht?

Antwoord Nico Oud: Het wrak was zo slecht dat het nergens anders geplaatst kon worden. Daarom hebben we er slib overheen gegooid. Het was niet verantwoord om het te laten liggen. De spijkers kwamen er doorheen en er kwamen klachten.

>>> lees hier over Het mysterie van het wrak



Vraag Irma Marinus: Hoe staat het met de staandwantvisserij?

Antwoord wethouder Will Bakema: In mei is er een gesprek met LNV geweest. Juristen van LNV zijn nu bezig met de suggesties die zijn aangedragen. Na de zomer komen ze er op terug. Ameland trekt hierin samen op met Schiermonnikoog. Ameland en Schier stellen voor om de regels voor staandwantvisserij gemeentelijk te trekken zodat de gemeente zelf kan bepalen wie wel en wie niet een netje mag zetten. Het Ministerie zou onderscheid moeten maken tussen professionele en recreatieve visserij. Die opties heeft LNV meegekregen.

>>> lees hier Verbod staandwantvisserij dreigt nog



Vraag Tonnie Overdiep (PvdA) Welke maatregelen treft het college om erfgoed zoals gebiedjes met veekerende dijkjes te behouden? Het driehoekje bij de Jan Jacobsweg wordt bijvoorbeeld gebruikt als crossterreintje.

Antwoord wethouder Bakema: Het belang van de dijkjes wordt via de gemeentelijke Info onder de aandacht gebracht. Als dat niet helpt dan schromen we niet om extra maatregelen te treffen.

Vraag Piet IJnsen (ABA): Op het terreintje aan de Kekkelburen is sinds enkele maanden een bouwput ontstaan. Er ligt een grote berg puin. Is dit van een particulier of van de gemeente en hoe lang ligt het er nog?

Antwoord Nico Oud: Het puin is van een particulier, het zand van een loonbedrijf. De gemeente gebruikt een deel van het zand voor de bermen.

Vraag Piet IJnsen: Voor het Zeepaardje in Hollum staat een zieke boom. Moet die niet weg?

Antwoord Nico Oud: Het lijkt dat de boom iepziekte heeft en als dat zo is dan wordt hij geruimd. Dat wordt nog onderzocht. Gelukkig is dit jaar verder in de grote iepen geen ziekte geconstateerd.

Vraag Johan Kiewiet (A’82): In onze dorpskernen zijn diverse cultuurhistorische paadjes en weggetjes. Die worden vaak voor allerlei doeleinden gebruikt zoals het uitstallen van winkelwaar. Wat doet het college om deze paadjes in stand te houden?

Antwoord Nico Oud: We delen de zorg maar de prioriteit ligt bij andere zaken.

Vraag Johan Kiewiet: Steeds meer publieke ruimte wordt gebruikt voor bedrijfsdoeleinden. Is het college ook van plan hier precariorechten voor te laten betalen?

Antwoord wethouder Bakema: Het college weet van het oneigenlijke gebruik. Het onderwerp heeft vooralsnog geen prioriteit.

Vraag Jeppe Groenewold (A‘82): Is het college ook bereid geld uit het wegenfonds te besteden aan herbestraten van parkeerterrein Strandweg Nes en Jan Jacobsweg Hollum?

Antwoord Nico Oud: Er is € 192.000 euro beschikbaar uit het wegenfonds 2010. Dat is niet genoeg om die parkeerplaatsen aan te pakken. “Wij dachten dat u eerder warm liep voor reconstructie Hollum?”

Vraag Jeppe Groenewold: De fiets- en voetpaden in de Vlijen zijn toe aan onderhoud. Wortels zorgen voor ribbels. Overweegt het college ook betonplaten?

Antwoord Nico Oud: De paden worden aangepakt. Beton is een duurdere oplossing, misschien wel duurzamer. We gaan eerst een rondje maken om te kijken wat het probleem is. Raadsleden mogen mee.

11. Voorstel tot vaststellen Subsidieverordening Energiebesparing Gemeente Ameland 2010

Gemeente Ameland opent een subsidiepot voor particulieren en bedrijven voor energiebesparende investeringen. In de pot zit € 50.000,–. Die het eerst komt, het eerst maalt.

Piet IJnsen vraagt waarom het college nu pas met dit voorstel komt terwijl hij in het voorjaar al de provinciale regeling onder de aandacht bracht. De provinciale pot is inmiddels al leeg, stond op Info. IJnsen noemt het laks dat het college nu pas komt met deze regeling.

Nico Oud: “Zelfs een wethouder is wel eens een roepende in de woestijn.” Dit onderwerp is even blijven liggen. De gemeente haakte niet aan bij de Provinciale regeling omdat het twee mailberichten heeft gemist bij de overstap naar een andere server.

Piet IJnsen wordt er niet vrolijk van: “Is blijven liggen? Het is weer een punt dat de wethouder de regie kwijt is.” De burgers zitten te wachten op een regeling en de termijn schiet al op. De verordening loopt tot 31 december 2010.

Dit voorstel gaat als discussiestuk naar de extra raadsvergadering.

6. Besluitenlijst commissievergadering 9 augustus 2010

Er is weinig te doen om deze besluitenlijst, dus goedgekeurd.

7. Besluitenlijst extra commissievergadering 16 augustus 2010

Goedgekeurd.

8. Voorstel tot wijziging Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gemeente Ameland 2010

Door invoering van een nieuwe wet (Wabo) moet ook de APV wijzigen. Het betekent de introductie van de Omgevingsvergunning in de plaats van een reeks vergunningen, ontheffingen of toestemmingen.

Het voorstel wordt als hamerstuk in extra raadsvergadering behandeld.

9. Voorstel tot wijziging Brandbeveiliging Gemeente Ameland 2010

Op 1 oktober treedt de Wet veiligheidsregio’s in werking. Hier hoort een nieuwe Brandbeveiligingsverordening bij die brandveiligheid regelt die niet op een andere manier wettelijk is geregeld.

Jeppe Groenewold (A’82) vraagt zich af of de lat niet te hoog gelegd voor tenten van evenementen. De organisatoren krijgen met steeds hogere eisen te maken.

Het voorstel gaat als hamerstuk naar de extra raadsvergadering.

10. Voorstel tot vaststellen Monumentenverordening Gemeente Ameland 2010

De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) introduceert de omgevingsvergunning en daarom moeten verschillende gemeentelijke verordeningen worden aangepast. Een daarvan is de Monumentenverordening.

Het voorstel gaat als hamerstuk naar de raadsvergadering.

12. Voorstel tot vaststellen “Jaarverslag leerplichtbeleid Gemeente Ameland schooljaar 2009/ 2010”

Verzuim rondom de Amelander herfstvakantie blijft een terugkerend probleem.

Nico Oud accepteert het verzuim niet. “Verzuim is verzuim. We zien nu geen reden om de herfstvakantie regeling zoals we die nu kennen ter discussie te stellen. Schoolbesturen kunnen niet de hand gaan lichten met regels.”

Het voorstel gaat als hamerstuk naar de volgende raadsvergadering.

13. Beleidsnotitie “Schuilgelegenheden voor dieren van hobbyboeren”

Hobbyboeren krijgen de mogelijkheid schuttingen of schutstallen in het buitengebied te plaatsen.

Jeppe Groenewold (A’82) vraagt ook begrip voor personen die misschien een wat groter gebouwtje willen realiseren. “Kunnen die dan ook niet bouwaanvraag indienen?” De gemeente zou dergelijke gebouwtjes kunnen gedogen. “Er wordt wel meer gedoogd in deze gemeente.”

Ook Piet IJnsen van ABA mist in dit voorstel de bouwmogelijkheden voor hobbyboeren. “Nu hebben we een halve notitie. Dat is half werk. We hadden verwacht dat u met een integrale notitie zou komen die recht doet aan Landbouwbeleid,” verwoordt IJnsen zijn teleurstelling.

Wethouder Will Bakema legt uit dat voor bouwmogelijkheden een uitgebreidere notitie  nodig is. De criteria voor wat wel en wat niet gebouwd mag worden moeten nog worden besproken in de raad.

IJnsen ongeduldig: “Het bestemmingsplan kan nog wel drie-vier jaar duren. Wie wat wil bouwen moet maar wachten en wachten!” Ook Anneke Touwen-Belt duurt het allemaal te lang: ”Ik dring aan om op spoed. De angst slaat me om het hart. We doen al een jaar over een stuk over schuttinkjes. Hoe lang moet de rest nog duren?”

Bakema haalt nog maar eens terug in gedachten hoeveel moeite het kostte om het Landbouwbeleidsplan door de raad te krijgen. “Nu moet het opeens allemaal snel. We zijn afhankelijk van de welstandsnota die er nog steeds niet is. Het is geen onwil maar om met een integrale notitie te kunnen komen ben ik afhankelijk van anderen. Het ligt iedereen vrij om een aanvraag in te dienen.” Sector beleid heeft te kampen met ondercapaciteit waardoor er wel eens vertraging optreedt.

De beleidsnotitie gaat als discussiestuk naar de raad van 25 oktober.

 

Extra Raadsvergadering 6 september 2010

Piet IJnsen zit voor.

1. Opening en mededelingen

De extra vergadering is bijeengeroepen vanwege de brief over de onterechte uitkering aan minima die voor 1 oktober in Den Haag binnen moet zijn. De raad moet zich over de brief van het college aan de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) uitspreken.

2. Agenda.

Om de agenda wat aan te kleden zijn er een paar punten aan toegevoegd, waaronder 

de motie Watertaxi.

3. Oordeel raad over onrechtmatig verstrekken eenmalige uitkering minima

In mei kreeg het college een brief van de inspectie. De IWI had een onrechtmatigheid geconstateerd bij het verstrekken van de eindejaarsuitkering van 50 euro aan gezinnen met een minimum inkomen. Het Rijk had € 10.455 beschikbaar gesteld. In 2008 was dat bedrag lang niet volledig gebruikt. Het overgebleven geld was in de pot algemene middelen gestopt. Daarom besloot het college om de 38 toegekende aanvragen in 2009 uit de post bijzondere bijstand van de eigen middelen te financieren. Dit is in feite categoriale bijstand en dat had de gemeente niet mogen doen. Inkomenspolitiek is voorbehouden aan de centrale overheid. Het college schreef een excuusbrief en de hoop dat er geen maatregel volgt.

Tineke Hemminga: “Ik wil er heel weinig woorden aan vuil maken. Het college heeft gehandeld in de geest van raad. Wij moeten het boetekleed aantrekken.”

Ook de andere fracties zijn het eens met de excuusbrief van het college aan de raad.

Met algemene stemmen aangenomen.

4. Wijziging APV

Met algemene stemmen aangenomen.

5. Wijziging Brandbeveiligingsverordening

Met algemene stemmen aangenomen.

6. Monumentenverordening

Met algemene stemmen aangenomen.

7. Subsidieverordening Energiebesparing

Rudolf Teuben diende eerst nog een motie in om het tijdspad uit te breiden tot 31 december 2011. Dat vond de hele raad een goed plan. De gewijzigde verordening werd met algemene stemmen aangenomen.



8. Jaarverslag leerplichtbeleid

Met algemene stemmen aangenomen.

9. Motie Wadtaxi

De motie werd met 7 tegen 3 stemmen aangenomen. Alleen het CDA stemde tegen.

>>> lees hier Toch leerlingenvervoer per watertaxi



 >>> kijk hier voor het beknopt raadsverslag 37

>>>NIEUW wilt u reageren op de politiek? Doe dat via Ameland Forum

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *