Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Met Pasen ook begin zomertijd

WAGENINGEN – Het is traditie dat op de laatste zondag van maart, om 2 uur ’s nachts de klok een uur vooruit wordt gezet en dat daarmee de zomertijd van start gaat. Heel toevallig valt dit moment dit jaar samen met eerste paasdag. De zomertijd duurt dit jaar tot zondag 30 oktober als om 3 uur ’s nachts de klok weer een uur wordt teruggezet en vanaf dat moment de wintertijd opnieuw geldig is.
’s Avonds een uur langer licht, ’s ochtends een uur langer donker
Het voordeel van de zomertijd is dat er ’s avonds een uur langer van het daglicht geprofiteerd kan worden, maar uiteraard wordt de prijs daarvoor in de ochtend betaald. Gaat de zon ’s avonds een uur later onder, ’s ochtends komt hij een uur later op en blijft het dus een uur langer donker. In de midzomer is dat prettig, want dan wordt het niet al midden in de nacht licht. Half juni beleven we de vroegste zonsopkomst, die valt dan rond 5.19 uur. Met de wintertijd zou dat al 4.19 uur zijn geweest. Trouwens, zelfs met de wintertijd lopen we al rond 40 minuten voor op de ‘zonnetijd’. Niet om 12 uur, maar rond 12.40 uur staat de zon dan het hoogst aan de hemel en ook pal in het zuiden. Met de zomertijd van kracht, wordt dat dus zelfs nog een uur later, rond 13.40 uur.
Dagen lengen nu zeer snel
De dagen lengen snel in deze tijd van het jaar. Duurde op 17 maart de dag en nacht precies even lang, namelijk twaalf uren, op 1 april, slechts twee weken later, duurt de dag al precies dertien uren en de nacht dus elf uren, zo heeft Meteogroup berekend. In twee weken tijd duurt de nacht van even lang, dus al twee volle uren korter dan de dag. In de loop van mei gaat het lengen der dagen steeds trager verlopen, totdat op 21 juni de maximale daglengte, wordt bereikt, van bijna 17 uren.