Nieuwjaarsrede in teken van mededogen

BALLUM – Burgemeester Albert de Hoop sprak tijdens de Nieuwjaarsrede deze keer niet over hoe goed de zaken gaan op Ameland, maar over immateriële zaken. Als burgemeester van een van de welvarendste gemeentes van Nederland wil hij niet voorbijgaan aan de vluchtelingen die in erbarmelijke omstandigheden verkeren. De Hoop vertelt hoe hij in 2016 het Griekse eiland Lesbos bezocht, een prachtig eiland onder de mediterrane zon, met een bevolking die het net als de Amelanders voor een groot deel van het toerisme moet hebben. Albert en Ingrid de Hoop – Magré maakten kennis met eilanders, die de handen uit de mouwen staken toen het eiland letterlijk werd overspoeld door grote groepen vluchtelingen uit Syrië en omliggende landen. De vluchtelingen werden door de eilanders van eten en drinken voorzien en toen na enkele weken de internationale hulp op gang kwam dachten ze terug te kunnen keren naar hun werk in de restaurants en hotels. Maar de touroperators bleken het prachtige eiland uit hun lijstjes te hebben geschrapt en er stak geen toerist meer over naar Lesbos.

De burgemeester vertelt dit allemaal tijdens zijn Nieuwjaarsrede omdat Ameland wel te vergelijken is met Lesbos, ook al is Ameland veel kleiner en met minder eilanders. Amelanders kennen de problemen van de inwoners van Lesbos niet. Waarom zijn Nederlanders en ook Amelanders dan toch zo ontevreden, vraagt De Hoop zich hardop af. Niet het materiële, maar bij kunnen dragen aan het welbevinden van anderen blijkt volgens gelukswetenschappers de meeste voldoening te geven. “Die bijdrage zit niet in geld maar in oprechte aandacht en mededogen.” Dat mededogen mist De Hoop vandaag de dag. “We hebben alles, we kunnen alles kopen, maar oprechte aandacht en mededogen is niet te koop. Dat zit gratis en voor niets in elk mens. Laten we daar eens meer mee doen.”

De Hoop noemde ook de ouderenzorg op Ameland, het zorgenkindje van de zorg. “Dit jaar zullen we samen met de zorgverleners op het eiland een langdurige oplossing vinden voor de ouderenzorg, want oud worden op het eiland zal nog in lengte van jaren mogelijk zijn.”

Burgemeester de Hoop ziet graag dat Amelanders met mededogen en begrip met elkaar omgaan. Dan kunnen ook communicatieproblemen onderling worden opgelost en “ziet de wereld er een stuk vriendelijker uit.” Wat betreft het eigen gelijk merkt de burgemeester nog op: “Verander wat je niet accepteren kunt en accepteer wat je niet veranderen kunt.” Vanuit die gedachte spreekt De Hoop de hoop uit om 2017 een klein beetje mooier te maken. “Ieder zijn eigen mening is mooi, maar samen zullen we het moeten doen.”

De nieuwjaarsredenaar tot slot: “En vergeet daarbij ook niet dat er op twee en een half uur vliegen van ons heel veel mensen zijn die onze steun hard kunnen gebruiken.” De burgemeester wenst iedereen een goed, zalig en gezegend 2017 toe.

 Lees hier het correspondentieblog tussen Eleonora Pouwels van Lesbos en Jeanet de Jong van Ameland

⇒ Lees hier over Lesbos of Lesvos in de Egeïsche Zee (met foto’s van Eleonora Pouwels)

⇒ Lees hier over Lesbos – Grieks migranteneiland voor de kust van Turkije

Het filmpje hieronder laat koorzingende Amelanders tijdens de Nieuwjaarsreceptie zien: "Niet weglopen", van Typhoon.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *