Bouwstop op Boomhiemke

HOLLUM – Het vakantieseizoen nadert, maar Vakantiepark Boomhiemke is deels nog een bouwput. Er worden lodges geplaatst op het terrein waar voorheen caravans stonden en dat moet voor de meivakantie klaar. Tegenvaller is een bouwstop, die is opgelegd aan de Exploitatiemaatschappij Duynpark Boomhiemke B.V. Vijf prefab huisjes staan in een treintje op het terrein klaar om te worden geplaatst. Drie van dergelijke huisjes zijn al neergezet en staan klaar om te worden verhuurd. Voor de vijf zijn gaten uitgegraven voor de fundering en dat klopt niet met de kampeerbestemming van het park.

Op 17 februari constateerde de gemeente achter het hoofdgebouw vijf bouwputten en legde een bouwstop op. Ze werd getipt door enkele vakantiehuizeneigenaren, die niet te spreken zijn over Roompot en de gang van zaken op het park. Zij willen niet met naam in de krant, omdat ze vrezen dat er daarna op de man gespeeld zal gaan worden.

De afgravingen achter het hoofdgebouw van Boomhiemke zijn 5 meter breed, 11 meter lang en 60 centimeter diep en in strijd met het bestemmingsplan. “Het perceel heeft in het ter plaatse geldende bestemmingsplan Recreatieterreinen Hollum de bestemming Recreatie – Kampeerterrein (artikel 11). Artikel 20 lid 20.2.1 schrijft voor dat werken zoals het afgraven van gronden niet zonder omgevingsvergunning is toegestaan,” laat gemeente Ameland weten. Er is geen omgevingsvergunning voor deze werkzaamheden aangevraagd of verleend.

Het terrein is bedoeld voor het plaatsen van kampeermiddelen zoals een tent, tentwagen, kampeerauto en of stacaravans. Daarbij geldt de beleidsregel van 31 mei 2016 dat een stacaravan niet op een fundering mag staan en altijd mobiel te maken moet zijn. Kortom, hij moet een dissel en as met wielen hebben. Dat hebben de lodges die klaar staan op Boomhiemke niet.

Projectontwikkelaar Leon Jobse van Duynpark Boomhiemke ontwikkelt het project voor verhuurorganisatie Roompot. “De lodges zijn eigenlijk luxe stacaravans, alleen is het afwerkingsniveau een stuk hoger. De lodges hebben wielen maar die willen we er liever niet onder zetten.” Dat gaat na een paar jaar maar roesten, zegt Jobse. Als het moet dan zet hij “met alle liefde de wielen er weer onder. Wij gaan niet ver buiten de wet.” Toch graaft hij het liefst de lodges in. “Eigenlijk doen we het liever gewoon goed. De vraag is of je een caravan mag ingraven of niet. Een tuinhuisje graaf je toch ook in!”

De projectontwikkaar is in overleg met de gemeente en hoopt dat het binnen een paar weken is opgelost, zodat de lodges kunnen worden afgebouwd en in de meivakantie al kunnen worden verhuurd.

De gemeente heeft in het kader van bestuursdwang aan Jobse kenbaar gemaakt dat de stacaravans die geplaatst worden mobiel moeten worden gemaakt en dat hij het uitgegraven deel dient te worden aangevuld tot het maaiveld. Dat is tot op heden nog niet gebeurd. De bouwputten liggen er nog.

Twee van de drie lodges die zijn ingegraven zijn al verkocht, zeggen de twee vakantiehuiseigenaren. Zij maken zich zorgen om de problemen die de kopers daarmee kunnen krijgen. Zij zitten met de gebakken peren en dat beaamt de gemeente. “Zodra Roompot klaar is met bouwen en de caravans heeft verkocht, is de nieuwe eigenaar het aanspreekpunt voor de gemeente,” zegt Ameland. Dat betekent dat de nieuwe eigenaren een illegale accommodatie hebben gekocht.

Marc Volleman, woordvoerder namens Roompot Vakanties, haast zich te zeggen dat de activiteiten van de projectontwikkelaar los staan van Roompot. “Wij zijn de verhuurder/ exploitant en niet de projectontwikkelaar.” Op Boomhiemke heb je te maken met Roompot Projects, Roompot Vakanties, Roompot Living, die de accommodaties inricht, en dan is er nog de projectontwikkelaar Duynpark Boomhiemke B.V. De twee vakantiehuizeneigenaren spreken van een “Kerstboom aan B.V.’s”.

De kwestie Boomhiemke ligt gevoelig. Op het vakantiepark stonden 150 caravans die het veld hebben moeten ruimen, tot groot verdriet van de caravaneigenaren die er veelal decennialang hun vakanties doorbrachten. Het nieuwe project voorziet in lodges, die voor 179.000 euro van de hand gaan. Voor dat bedrag zijn ze ingericht en wel. Door Roompot Living.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *