Avond over Amelander volksveer haalt volle zaal

NES – “Een historische avond.” Dat gonst door de zaal van de Burgemeester Walda School in Nes. Op woensdag houdt de Amelander Veerdienst daar haar eerste informatieavond. Donderdag volgt een tweede in Ons Hol in Hollum en na de zomer volgt een nieuwe informatieronde. De eerste stappen op weg naar een eigen veerdienst zijn gezet.

Het zijn allemaal auto’s aan de Schoolstraat en binnen zitten zo’n honderd belangstellenden die aandachtig luisteren naar Fabian Kock, een van de initiatiefnemers van de Amelander Veerdienst. Samen met Cees Brouwer, Mario Bunicich, Klaas Nagtegaal, Richard Veltman en Jur de Vries zit hij al drie jaar lang elke dinsdagavond aan tafel om over de veerdienst te praten. Hun doel is een veerdienst van de eilanders en een veerdienst waar Amelanders trots op kunnen zijn. Twee, drie of misschien wel vier elektrisch aangedreven hovercrafts hebben ze voor ogen. Niet om concurrent van Wagenborg te worden; zoals het op Terschelling met de Eigen Veerdienst is gegaan, zo moet het niet.

In 2029 loopt de concessie af en als je dan als eiland iets wilt, moet je op tijd beginnen, stellen de zes. Dat deed het clubje eilander ondernemers. Hun onervarenheid op het gebied van veerdiensten hindert hen allerminst. “Expertise kun je inhuren,” is hun stelling. Ze namen een kijkje in de keuken bij Teso, de eigen veerdienst van Texel en ze gingen naar Samsø. Dat Deense eiland tussen Kopenhagen en Ärhus is wat afmeting en aantal inwoners betreft wel enigszins te vergelijken met Ameland. Gemeente Samsø heeft in 2014 de veerdienst naar zich toegetrokken.

De mannen van de Amelander Veerdienst zitten meer aan het Texelse model te denken, een volksveer met eilander aandeelhouders en nog wat externe financiers, om te komen tot een duurzame en betrouwbare veerdienst tegen redelijke tarieven. Klantvriendelijkheid, genoeg zitruimte in de wachtruimte en moderne boekingsmogelijkheden zijn de kernwaarden. De Amelander Veerdienst moet servicegericht en flexibel worden. De zes mannen vragen aan de volle zaal of zij groen licht krijgen om door te gaan met de voorbereidingen. “Wij kunnen wel als een stel cowboys iets vinden, maar het moet breed gedragen zijn,” zegt Kock. Vrijwel iedereen steekt de hand op.

Om te illustreren dat een eigen veerdienst in deze tijd is te organiseren, hebben Kock en zijn kompanen de burgemeester van Samsø over laten komen. Marcel Meijer, hij spreekt Nederlands, is geboren in Nieuwe Pekela en woont al 25 jaar in Denemarken, is inmiddels vijf jaar burgemeester van het eiland en hij vertelt over de veerdienst die de gemeente handen met geld kostte totdat de gemeente zelf het roer in handen nam. De veerdienst kost de gemeente nog steeds geld, maar dat wordt elk jaar minder. Het grote voordeel is de zeggenschap die de eilanders hebben over hun eigen vervoer en de trots die ze voelen als ze op ‘hun’ boot zitten. Het retourtje met de auto is van 60 euro gedaald naar 30 en dat heeft het bezoekersaantal goed gedaan. Voor 60 euro zit je ook in Noorwegen, stelt Meijer, of vlieg je naar Spanje. Druk de prijs van het kaartje, houdt hij de Amelanders voor. Ook zegt hij: “Als je een eigen rederij hebt kun je ook andere plannen maken.” Op Samsø resulteerde dit in een nieuwe haven aan de oostkant van het eiland, dichter bij Kopenhagen om die markt beter te kunnen bedienen.

“Ik hoop dat jullie als eilandbewoners invloed kunnen krijgen in jullie eigen veerdienst,” zegt Meijer tot slot. En dat is precies wat de initiatiefnemers willen. Van de zaal vol eilanders krijgen ze groen licht om door te gaan met hun onderzoek. Het beeldmerk valt om te beginnen in goede aarde. “Mooi logo”, komt er als reactie uit de zaal. De zes mannen genieten van de positieve sfeer. Ze zijn tevreden en een beetje opgelucht. Nu de tweede avond nog.

⇒ luister hier naar Jurjan de Vries op Omrop Fryslân over de Amelander Veerdienst.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *